Diesel

Helft Belgen rijdt minder met auto door crisis

De Belgen worden financieel zwaar getroffen door de crisis. Daardoor gaat de verwarming thuis lager, wordt er minder geshopt en wordt er minder én trager met de auto gereden door de hoge brandstofprijzen. Het zijn barre tijden…

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 29 mrt. 2022 | Leestijd: 4 min

Dat de Belgen de laatste tijd financieel zwaar afzien is al bekend, maar dat werd zopas nog eens bevestigd door de Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. Het leven is de laatste maanden inderdaad veel duurder geworden door de gestegen aardolieprijzen, die we allemaal voelen aan de pomp en op de energiefactuur, terwijl ook de prijs van onze winkelkar fiks de hoogte inging.

Minder en trager rijden

In die omstandigheden trekken de Belgische gezinnen noodgedwongen de riem aan en passen ze hun consumptiegedrag aan. De Grote Peiling leert bijvoorbeeld dat door de verdubbeling van de jaarlijkse energiefactuur 60% van de huishoudens de verwarming regelmatiger laat uitstaan. Ook laat de helft de auto vaker aan de kant staan en rijden ze eveneens trager om brandstof te besparen, wat uiteraard één van de eenvoudigste en efficiëntste besparingsmaatregelen is. Het onderzoek leert ook dat 16% van de Belgen een zuinigere auto willen aanschaffen, als structurelere oplossing op lange termijn om de brandstofkosten te beperken.

Advertentie – lees hieronder verder

Verder bespaart bijna de helft van de Belgen (48%) tegenwoordig op de uitgaven voor hun hobby’s en vrijetijdsbestedingen om het budget onder controle te houden. Door een kleinere groep wordt ook gedacht aan isolatiewerken, zonnepanelen en warmtepompen om daarmee de energiefactuur te drukken, maar dat vergt natuurlijk een extra financiële inspanning die niet iedereen kan doen op dit moment.

Brandstof zal duur blijven

Les Belges sont durement touchés financièrement par la crise et roulent donc moins.

Het slechte nieuws is dat deze toestand van hoge brandstofprijzen waarschijnlijk nog lange tijd zal aanhouden. Dit omwille van verschillende factoren: de aantrekkende economie na de coronacrisis, het conflict in Oekraïne, de volatiele internationale oliemarkt en de verstoorde relatie met Rusland dat toch één van de belangrijkste olie- en gasleveranciers van Europa is.

We moeten dus niet hopen dat deze situatie zich snel zal normaliseren en dat de prijs van brandstof aan de pomp weer naar 1,5 euro per liter of lager zal zakken. De kosten van tanken en verwarmen zullen dus ook de komende maanden of zelfs jaren zwaar op ons gezinsbudget blijven drukken. En dat is uiteraard geen prettig vooruitzicht.

Daarom zijn overheidsmaatregelen echt noodzakelijk, zoals de verlaging van de accijnzen op de brandstof door de activatie van de omgekeerde cliquet of een verlaging van de tarieven van het openbaar vervoer, zodat de bevolking een echte stimulans krijgt om de auto aan de kant te laten staan. In afwachting daarvan is minder rijden met de auto de enige zinnige besparingsmaatregel voor de meeste Belgen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon