Buzz

Speciale LGBTQ+ parkeerplaatsen

De Duitse stad Hanau in Hessen opende in een parkeergarage drie speciale ‘diversiteitsparkeerplaatsen’ die gereserveerd zijn voor de lgbti-gemeenschap. Deze positief bedoelde boodschap lokte niet onverwacht heel wat reacties uit, zowel positieve als negatieve.

Geschreven door Alain De Jong | 04/10/2021

Het was ter gelegenheid van ‘Celebrate Bisexuality Day’ dat het stadsbestuur van Hanau en de beheerder van parkeergarage Am Markt daar enkele ‘Vielfalt-Parkplätze’ (of ‘diversiteitsparkeerplaatsen’) openden als teken voor de politiek van openheid en inclusiviteit van de Duitse stad en als steun voor mensen die bescherming kunnen gebruiken. Het gaat om drie plaatsen dicht bij de ingang van het parkeergebouw die getooid werden in de regenboogkleuren.

Op zich is dit een mooi en ludiek initiatief tegen discriminatie in onze samenleving, maar nadat hierover een bericht verscheen op de sociale media gingen de poppen aan het dansen, zoals je eigenlijk kon verwachten. Er was er uiteraard heel wat steun voor deze boodschap van verdraagzaamheid van het stadsbestuur dat ‘Hanau kleurrijk’ moet zijn. Maar tegelijk vonden natuurlijk ook heel wat mensen dit initiatief totaal overdreven, ongepast of zelfs gevaarlijk.

Enkel van de reacties op de sociale media

“Als lgbti-bestuurders hun wagens systematisch op de parkeerplaatsen gaan zetten, stigmatiseer je ze eigenlijk en zet je ze net in de kijker van mensen met slechte bedoeling. Dit is dom en gevaarlijk!”

“Het moet gaan over gelijkheid: hiermee creëer je een nieuwe ongelijkheid. Fout!”

“Als er geen extra bewaking komt, verhoog je hiermee zeker de veiligheid niet, integendeel!”

Maar deze laatste reactie is wellicht de meest verstandige en positieve: “Maak de hele parkeergarage kleurrijk en verhoog de algehele veiligheid voor iedereen door voldoende verlichting en bewaking te voorzien.”

Ook al vrouwenparkeerplaatsen

Deze ‘diversiteitsparkeerplaatsen’ zijn eigenlijk een variant van de ‘vrouwenparkeerplaatsen’ die eerder al op verschillende plaatsen werden ingevoerd omwille van dezelfde redenen. Het is een parkeerplaats die vrijgehouden wordt voor vrouwelijke automobilisten om hen een veiliger gevoel te geven. Zo hoeven vrouwen die alleen zijn geen grote afstanden meer af te leggen in een verlaten parkeergebouw.

Maar als je dit uitbreidt voor andere bevolkingsgroepen, wordt de opdracht natuurlijk veel moeilijker en moet er misschien gedacht worden aan een betere algemene bewaking van de parkeersites. Want uiteindelijk kan om het even wie, van welke kleur, geaardheid of geslacht ook, daar het slachtoffer van geweld worden.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's