HLN stuurde een reporter naar Peter in Stekene, woonachtig langs de N403 tussen Sint-Niklaas en Hulst. Op die drukke baan geldt een maximumsnelheid van 50 km/u, al wordt die limiet volgens de man alles behalve voldoende gerespecteerd. Ook is de staat van het asfalt niet om over naar huis te spreken, wat het gedrag van snelheidsduivels alleen maar gevaarlijker maakt.
Op vraag van buurtbewoners
De Stekenaar staat naar eigen zeggen bekend als een handig persoon. Het waren dan ook buurtbewoners die hem vroegen om eigenhandig een flitspaal na te bouwen. Dat was “een fluitje van een cent”. Het project startte met het downloaden van foto’s en eindigde met een apparaat dat je amper van het echte werk kan onderscheiden. “Er hangt zelfs een sticker van Gatsometer op, de firma die de meeste flitspalen in België levert.”
Flisten met een afstandsbediening
In de flitspaal zit een flitslamp. Het ding kan flitsen via een afstandsbediening, al moet de man eerst nog de nodige bekabeling leggen. Eens dat gedaan is, is Van der Gucht van plan om zich achter het raam op de bovenverdieping van zijn huis te verschuilen om op die manier laagvliegers te ‘betrappen’. Een boete zullen ze niet in de bus krijgen, schrik ervoor waarschijnlijk wel.
Advertentie – lees hieronder verder
Fase twee
Er komt zelfs wat hij ‘fase twee’ noemt. Daarmee bedoelt hij fuifgangers de stuipen op het lijf jagen die snel van of naar The Lakehouse rijden, een dancing die een kilometer verderop ligt. “Vooral in de zomer is dat een probleem.”
Vooral ‘s nachts wordt er te snel gereden. […] Er is een heraanleg van de gewestweg beloofd, maar daar wachten we al jaren op.
Heeft de valse flitspaal effect?
Volgens zijn bezieler in ieder geval wel. Hij zegt dat tal van bestuurders op de rem gaan staan als ze het toestel opmerken, en dat het zelfs al twee keer op Waze werd geplaatst.
Zelf een flitspaal plaatsen: mag dat wel?
Nadat de lokale politie het valse flitstoestel had opgemerkt, kreeg Van der Gucht tot twee maal toe inspecteurs over de vloer. De eerste keer was er twijfel, tijdens het tweede bezoek werd hem gemeld dat het mocht “omdat de paal op privéterrein staat”. Dit laatste wordt ook door Leo Mares, de korpschef van de politiezone Waasland-Noord, bevestigd aan HLN. “Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt dat het mag.” En ook: “Als de flitspaal ervoor zorgt dat mensen hun gaspedaal minder diep induwen, hebben we er geen probleem mee.”
Was het wel slim om de krant over de vloer te laten komen?
Vanzelfsprekend is dit een opvallend verhaal, maar volgens ons had Van der Gucht maar beter de deur dichtgelaten. Wie het artikel leest, weet namelijk dat de flitspaal niet echt werkt, wat het ontradingseffect volledig wegneemt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be