Oldtimers

Deze auto’s worden 30 in 2023

Volgend jaar zijn deze auto’s 30 jaar oud en kunnen ze dus onder de ‘oldtimer’-wetgeving vallen (en zo profiteren van sterk verlaagde verkeersbelasting).

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 13/11/2022 | Leestijd: 3 min

1. Porsche 911 type 993

Als laatste 911 met een luchtgekoelde motor (met dat heerlijke roffelgeluid!) was de Porsche 993 virieler dan de 964 die hij verving. Tegenwoordig is dit model zeer gewild bij verzamelaars die zijn volle karakteristiek en gebruiksgemak waarderen vanwege de relatieve moderniteit. Het mag dus geen verrassing wezen dat de waarde van deze Porsche alleen maar toeneemt.

Citroen xantia bleue

Advertentie – lees hieronder verder

2. Citroën Xantia

Ja, de vervanger van de Citroën BX is al 30 jaar oud! Hoewel dit geen wondermooie auto betreft, biedt hij een hoog niveau van comfort en is hij perfect bruikbaar in het moderne verkeer. De motoren missen weliswaar karakter, maar zijn tenminste zuinig.

Fiat Punto 1

3. Fiat Punto

De Fiat Punto vertelt een succesverhaal in het segment der compacte auto’s. Goedkoop, praktisch en robuust, verkocht dit modelletje als zoete broodjes. Helaas is het niet gemakkelijk om een exemplaar te vinden met weinig kilometers, laat staan in perfecte staat.

Ford Mondeo 1

4. Ford Mondeo

Een andere uiterst populaire auto die in grote aantallen op Belgische wegen reed: de Ford Mondeo! Dit was simpelweg dé gezinswagen van begin de jaren negentig. Hoewel redelijk onopvallend noch uitzonderlijk qua weggedrag, slaagde deze berline of break er met verve in om gezinnen met kinderen jarenlang en masse van A naar B te brengen.

VW golf 3 cabrio

5. Volkswagen Golf III cabriolet

De Golf III cabrio, met plaats voor vier inzittenden die door een centrale rolbeugel werden beschermd, was niet bijzonder vermakelijk. Bovendien had hij een nogal banale lijn en een somber interieur. Wat hem wel wind in de zeilen gaf, was zijn bouwkwaliteit om ‘u’ tegen te zeggen.

mercedes classe C 1

6. Mercedes C-Klasse

Ter vervanging van de verouderende 190 kwam de Mercedes C-Klasse als een moderne doch klassieke verschijning voor de dag. In feite was het een kleine E-Klasse, maar dan betaalbaarder. Zijn eeuwige concurrent de BMW 3 Reeks mocht dan wel sportiever zijn, de ‘C’ had een streep voor op het vlak van luxe en comfort. Zijn verkoopcijfers waren ernaar, met meer dan 1,8 miljoen exemplaren.

bmw e36 cabriolet

7. BMW 3 Reeks Cabrio (E36)

Na de BMW E30 was het de E36 die het mooie weer maakte in zijn segment. De 3 Reeks coupé was prachtig, de cabriolet evenzeer: slank en elegant (een eigenschap waar de huidige BMW’s niet meer over beschikken…), was dit model een toonbeeld van sportieve stijl. Of je nu kiest voor een 4- of 6-cilindermotor, plezier is sowieso verzekerd. Alleen… zijn er (te) veel exemplaren met een extreem hoge kilometerstand en/of die het slachtoffer zijn geworden van wilde tuning. Erg jammer.

opel corsa 2

8. Opel Corsa B

Met zijn gewelfde carrosserie sprak de Corsa B voornamelijk vrouwen aan. Opel heeft er ook nooit een geheim van gemaakt dat dames de doelgroep vormden. Verkocht als 3- of 5-deurs en met benzine of diesel in de leidingen, was deze ‘rijdende pet’ geschikt voor bijna iedereen die geen grote auto hoefde. Destijds was de Corsa dan ook een enorm populair model in België.

peugeot 306 berline

9. Peugeot 306

1993 was een topjaar voor Peugeot, met name dankzij de 306. Met 3 miljoen verkochte exemplaren is deze Fransman een van de best verkochte auto’s van het merk met de leeuw in zijn logo. Deze C-segmenter was verkrijgbaar in verschillende versies (3 of 5 deuren, break, cabrio, enz.) en kende een schitterende carrière tot 2002.

renault twingo 1

10. Renault Twingo

Wie een jaar of 40 jaar (of ouder) is, herinnert zich ongetwijfeld de getekende Twingo-reclames die indertijd veelvuldig op tv werden uitgezonden. Hoewel hij in 1992 werd geïntroduceerd, kwam het Franse autootje pas het jaar daarop op de markt. Ondeugend maar praktisch en leuk in gebruik (beschikbaar met canvas schuifdak!) was de Twingo extreem populair bij het jonge volkje. Zijn flitsende kleuren en guitige, bijna tijdloze vormen, zaten daar natuurlijk ook voor iets tussen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie