Er komen steeds meer elektrische auto’s in onze straten. Uiteraard moeten deze voertuigen worden opgeladen, een handeling die gebeurt via een laadkabel die daarvoor enkele uren aan de wagen hangt. Eerder onverwacht wordt dit laadproces nu een belangrijk doelwit voor koperdieven die het tot nu toe vooral op spoorlijnen hadden gemunt.
Volgens La Dernière Heure nemen de diefstallen van laadkabels de laatste tijd sterk toe, zowel in België, maar ook in Frankrijk en Nederland, wat aantoont dat het fenomeen volop aan het globaliseren is. Een elektrische autokabel lijkt misschien veel minder rendabel voor dieven, maar het is ook een veel snellere en veel minder risicovolle operatie, omdat de elektrische stroom in de bovenleiding die bedoeld is voor de treinen uiteraard veel sterker is dan die tussen een laadpaal en een elektrische auto.
Voorzorgen nemen
De laadkabels zijn omwille van veiligheidsredenen vrij dik en zwaar geïsoleerd, maar kunnen toch nog steeds met gereedschap worden doorgesneden. Toch is het de vraag hoe dieven elektrocutie vermijden. Dit is mogelijk door vooral te focussen op de laadpalen die geen beveiliging hebben wanneer de kabel op de auto is aangesloten. Het is dus mogelijk voor dieven om daar de kabel te stelen wanneer de eigenaar niet oplaadt of afwezig is. Bovendien kan op sommige terminals de blokkering van het stopcontact tijdens het opladen defect zijn. Daarnaast aarzelen sommige dieven niet om risico’s te nemen door gewoon de kabel door te knippen, met het risico op elektrocutie. Ze vertrouwen gewoon op het feit dat de terminal stopt met het leveren van stroom wanneer die een probleem detecteert.
Advertentie – lees hieronder verder
Dit groeiende fenomeen is zorgwekkend en het bevestigt het idee dat een elektrische auto op een veilige en indien mogelijk bewaakte plaats moet worden opgeladen. De verwachting is dat dit soort diefstallen verder zal toenemen vanwege een steeds grotere aanwezigheid van elektrische auto’s op onze wegen, maar ook vanwege de prijs van koper, een uitstekende geleider, waarvan de prijs de afgelopen maanden is geëxplodeerd tot 7,5 euro / kg. De laadkabels wegen inderdaad niet zwaar, maar vele kleintjes maken een grote, althans voor de boeven…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be