Energie

Energiecrisis: stroombesparing langs de snelwegen

Vanaf maandag 19 september 2022 dooft Wallonië een deel van de verlichting langs de autosnelwegen. Uiteraard is het de bedoeling om het elektriciteitsverbruik en de kosten voor de gemeenschap te verminderen.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19/09/2022 | Leestijd: 2 min

Het onderwerp kwam al meermaals ter sprake en nu is er een beslissing genomen over de openbare verlichting op de snelwegen. Vanaf maandag 19 september wordt een groot deel van de snelwegen in het zuiden van het land in duisternis gehuld, om elektriciteit te besparen nu een kWh peperduur geworden is.

De overheid wil zuinig omspringen met haar middelen. De hele operatie om bepaalde wegen niet meer te verlichten, duurt twee dagen en moet klaar zijn op 21 september. De lichten worden uitgeschakeld tussen 22 uur en 5 uur in de ochtend. Het gaat alleen om de middenbermen, op- en afritten worden wel nog verlicht. In totaal betreft het 20.000 lichtpunten. De lichten kunnen gemakkelijk opnieuw ingeschakeld worden. Als er bijvoorbeeld een ernstig ongeval plaatsvindt, kunnen bepaalde stukken weer verlicht worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Besparing van 400.000 euro

Crise énergétique : La Wallonie éteint ses autoroutes

De verlichting van de autosnelwegen in Wallonië werd al gemoderniseerd en gebruikt nu ledlampen die minder energie verslinden. De verhoopte besparing door de uitgeschakelde verlichting is aanzienlijk en wordt geschat op zo’n 400.000 euro, alleen in 2022.

Als de maatregel verlengd wordt in 2023, zal de winst natuurlijk groter zijn. Volgens Philippe Henry, de Waalse minister van Energie, verwachten de burgers een sterk signaal van de overheid. Daarom werd deze beslissing genomen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie