Fun

10 oplossingen om geen parkeerboetes meer te betalen. Een overzicht.

Als bestuurder bent u wellicht al geconfronteerd met de onaangename verrassing van een boete onder uw ruitenwisser.Noem het een boete, PV, bekeuring, dwangsom of gewoon bon… de factuur blijft even vervelend!Hieronder volgen tien technieken om een parkeerboete te vermijden of te betwisten.

| Gepubliceerd op 13 feb. 2014 | Leestijd: 6 min

Twee soorten parkeerovertredingen

Parkeerovertredingen die geen hinder of gevaar veroorzaken, worden niet langer bestraft en geven aanleiding tot de inning van een retributie of gemeentelijke heffing.Dat geldt bijvoorbeeld als u in een blauwe zone de parkeerschijf vergeet te leggen, als u de parkeertijd van de schijf overschrijdt of als u van een betaalparking gebruikmaakt zonder te betalen.

Advertentie – lees hieronder verder

Parkeerovertredingen die wel degelijk hinder of een gevaar kunnen veroorzaken (zoals parkeren op het voetpad), worden bestraft met boetes tot € 100

 

10 oplossingen voor uw parkeerboetes

Hieronder staan enkele tips om die boetes in de toekomst misschien te vermijden.

  1. Wacht met betalen.Betaal uw bekeuring pas nadat u ze per post hebt ontvangen. U bent immers niet verplicht iets te betalen wat op uw voorruit plakt voordat u daar thuis een officieel document van hebt ontvangen.Misschien hebt u wel geluk en ontvangt u niets.
     
  2. Vraag een bewijs.Volgens een vonnis van de vrederechter van Eeklo zijn parkeerheffingen van parkeerbedrijven niet geldig.Zij mogen met andere woorden geen “boetes” schrijven, maar kunnen alleen “retributies” vragen.Wanneer u een retributie moet betalen, kunt u dat verzoek betwisten omdat de werknemer van het parkeerbedrijf volgens het verkeersreglement geen bevoegde agent is.Kortom, zijn boete heeft geen enkele bewijskracht en hij moet zelf in de vorm van een foto het bewijs leveren van de overtreding van de bestuurder.
     
  3. Gebruik een automatische parkeerschijf.Zo’n schijf is voor € 8 te koop via internet en draait automatisch zodat u voor onbeperkte tijd op een parkeerplaats kunt blijven staan.OPGELET, het gebruik ervan is bij wet VERBODEN. U moet een boete van € 250 betalen indien u wordt betrapt.
     
  4. Gebruik de parkeerboete van uw buur.Leg na aankomst op uw parkeerplaats de parkeerboete van uw buur onder uw eigen ruitenwisser. De parkeerwacht zal uw wagen dan (in principe) niet controleren.
     
  5. Zet een zwaailicht op uw dashboard.De werknemers van de gemeente zullen u niet graag een boete geven omdat ze vrezen dat het gaat om een anonieme wagen van de politie.Ook een politiepet kan werken 😉
     
  6. Gebruik de plaatsen voor leveranciers en toon de factuur van een groot voorwerp. De plaatsen voor leveranciers zijn niet alleen voorbehouden voor professionelen en u hebt evenmin een bestelwagen nodig om er te mogen staan.U hebt het recht om er te parkeren als u iemand wilt afzetten of als u grote dingen moet verhuizen.U moet zich wel in de buurt van het voertuig bevinden en met uw handelingen laten uitschijnen dat u aan het laden of lossen bent.Een eventuele boete kunt u betwisten aan de hand van getuigenissen van buurtbewoners of de facturen van grote voorwerpen die u die dag hebt gekocht.
     
  7. Maak zelf een parkeerplaats. Een filmpje maakt alles duidelijk :

     

  8. Breng uw boete in uw belastingen in.In veel gemeentes worden geen “echte” boetes voor fout parkeren opgelegd.U wordt wel gevraagd om aan de gemeente een retributie te betalen omdat u bijvoorbeeld impliciet hebt gekozen voor het dagtarief door geen parkeerbiljet te kopen.In dat geval is het dan ook geen boete, dus u kunt de kosten fiscaal aftrekken indien u kunt bewijzen dat het om een beroepsverplaatsing ging.Bewaar daarvoor het bewijs van de retributie (biljet, bonnetje, …) en het betalingsbewijs (rekeninguittreksel van de overschrijving in kwestie). Vervolledig vervolgens code 1258 of 2258 (andere beroepskosten) van vak IV (lonen, …) van uw belastingaangifte.
     
  9. Ontken alle beschuldigingen. Ontken tot elke prijs wat u verweten wordt:

  10. Verwijder uw ruitenwissers. Geen ruitenwissers, geen boete.

Kent u nog andere technieken? Vertel ze ons zodat we ze aan ons lijstje kunnen toevoegen.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon