Je hebt goedkope vliegtuigtickets op de kop getikt maar bij aankomst aan de luchthaven wordt pijnlijk duidelijk dat de parking jou minstens een veelvoud gaat kosten. Herkenbaar? Met deze 5 tips hou je je reisbudget in bedwang.
Iedereen kent de frustratie: je hebt net goedkope vliegtickets geboekt maar je ziet op tegen de parkingkosten die vaak compleet buiten verhouding zijn. 150 euro en meer voor een week is geen uitzondering. Gelukkig zijn er budgetvriendelijke alternatieven.
1. Niet té dicht bij de luchthaven parkeren
Hoe dichter je bij de inkomhal van een luchthaven parkeert, hoe duurder. Zelfs op Zaventem zelf gelden verschillende tarieven. Voor een week schommelen de prijzen tussen een luttele 50 euro en meer dan 150 euro. De alternatieven vind je op de website van Brussels Airport. Bij die alternatieven vind je parkings op ‘afstand’; pendelbussen rijden op en af tussen de parking en de luchthaven. Ook in Charleroi variëren de parkeertarieven al naar gelang de afstand tot het luchthavengebouw: van 5,17 euro per dag (15 minuten stappen!) tot 17,14 euro per dag (2 minuten stappen).
Advertentie – lees hieronder verder
2 Online prijzen vergelijken
Wie slim is, speurt op voorhand het internet af maar dat kan tijdrovend zijn. Alternatief is de website Allopark waar je je luchthaven kunt aanvinken en je meteen een aantal beschikbare parkings krijgt aangereikt. Voor België werden echter slechts 2 luchthavens in het aanbod opgenomen: Brussels Zaventem Airport en Charleroi Airport. Er worden weektarieven aangeboden onder de 35 euro.
3. Overweeg een alternatieve luchthaven
Kleinere luchthavens kunnen doorgaans lagere tarieven aanbieden omdat hun werkingskosten een pak lager liggen. Een week parkeren aan de luchthaven van Deurne kost 10 euro per dag met een maximum van 90 euro voor de eerste 24 dagen. 800 meter verderop zakt de prijs tot 8 euro per dag en wordt je met een shuttle van en naar het luchthavengebouw gebracht. In Oostende betaal je 73,5 euro per week en in Luik kost 7 dagen parkeren 90 euro.
4. Taxi of speciaal luchthavenvervoer
Reken even mee: twee weken parkeren op Zaventem kan je makkelijk 200 à 300 euro kosten. Heb je al gecheckt of je voor dat bedrag niet thuis kan opgehaald worden en na je vakantie ook weer voor je deur kan afgezet worden? De voordelen: jouw auto blijft veilig thuis staan en je wordt aan de vertrekhal gedropt. Informeer bij je lokale taxibedrijf naar de speciale luchthaventransporten.
5. Openbaar vervoer
Gebruik maken van het openbaar vervoer is eveneens een optie maar de eerlijkheid gebiedt ons om te waarschuwen voor vertragingen. Voorzie dus ruimschoots de tijd als je naar de luchthaven spoort. Nadelen: ’s morgens vroeg en ’s avonds laat rijden er vaak geen treinen meer en wie moet overstappen moet het sleuren met valiezen erbij nemen. En hoe geraak je bij het station? Zelf rijden, een bus? Is de parking aan jouw station betalend? Reken het eens uit en vergelijk dan het totale kostenplaatje met de genoemde alternatieven hierboven.
Wie regelmatig op de luchthaven moet zijn – maar ook op andere plaatsen vaak op een parking is aangewezen – kan een parkeerkaart overwegen. Check de vele voordelen van de Touring Pcard+ (in samenwerking met Interparking) waaronder de standaard korting van 10%. Betalen kan maandelijks via factuur of rechtstreeks via je creditcard.
Lees ook:
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be