Veel voorstanders van ‘zachte’ mobiliteit menen dat meer treinen (en meer openbaar vervoer in het algemeen) ook meer gebruikers zal aantrekken en bijgevolg het aantal auto’s op onze wegen alsook de emissies van onder andere CO2 zal doen afnemen. Dat staat zwart op wit in ‘Spoorvisie 2040‘, een van de projecten van de federale overheid. Een studie uitgevoerd door het Federaal Planbureau spreekt deze claim echter tegen.
De doelstelling van de regering om meer in te zetten op treinverkeer voor passagiersvervoer, goed voor een verhoging van het aandeel van 8% naar 15% tegen 2040, heeft het Planbureau in detail bekeken. Men kwam vervolgens met vier scenario’s op de proppen.
Tijd winnen
De analyse van het Planbureau benadrukt dat het grootste effect van de toename van het aantal treinen op de reistijden zal zijn, die korter zullen worden dankzij vlottere aansluitingen. In dit eerste scenario zou het treingebruik in 2040 maar liefst 40% hoger liggen dan in 2019. Dat gezegd hebbende, zou de toename van het aantal reizigers niet het grootst zijn in de spits (+22,3% in de ochtend en +27% in de avond), maar in de daluren (+58,1%).
Advertentie – lees hieronder verder
Als treinen meer plaats innemen, gaat dat natuurlijk ten koste van andere vervoerswijzen, maar niet noodzakelijkerwijs van de personenauto. Sterker nog, autobestuurders zijn net degenen die het meest zullen kunnen profiteren van de “capaciteit die vrijkomt op de wegen”, en de daling van het aantal kilometers dat met de auto wordt afgelegd, zal minder uitgesproken zijn dan voor andere vervoerswijzen.
Niet minder auto’s, amper verschil qua CO2
De verkleining van het aandeel van koning auto, die zoals we allemaal weten steeds verder van zijn troon glijdt, zou sterk verschillen van metropool tot metropool. Alleen rond Brussel zou het aandeel van de auto met ongeveer 4% kunnen dalen dankzij het Gewestelijk ExpresNet (GEN), een voorstadstreinnetwerk in en rond de hoofdstad. Kijken we bijvoorbeeld naar Antwerpen, dan wordt de daling geschat op een te verwaarlozen 0,6%, simpelweg omdat het grootste deel van het transport rond de stad uit vrachtverkeer bestaat.
Kortom, meer treinen laten rijden, zal volgens het onderzoek geen significante impact hebben op het wegverkeer in België noch op de uitstoot van broeikasgassen. Men schat dat de CO2-uitstoot tussen nu en 2040 met slechts 1,3% zal dalen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be