Automobilisten die denken dat in het liederlijke Zuiden de arm der wet het allemaal wat soepeler neemt, herziet die mening best. Italië heeft met ingang van afgelopen zaterdag fors hogere boetes ingevoerd voor verschillende verkeersinbreuken. De regering van premier Giorgia Meloni wil met deze maatregelen het aantal verkeersdoden in het land terugdringen, want jaarlijks vallen er in de Laars meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Een van de hoogste cijfers in Europa.
Het is dus niet alleen België dat zich opmaakt voor een nieuwe wegcode, ook de nieuwe boetes in het land van Meloni zijn vastgelegd in een herziene versie van de Codice della Strada (het Italiaanse verkeersreglement) en maken het gebruik van een smartphone achter het stuur, snelheidsovertredingen en rijden onder invloed aanzienlijk duurder.
Advertentie – lees hieronder verder
Telefoontje? Dat is dan 1000 euro graag
Een van de meest opvallende veranderingen is de aanpak van smartphonegebruik achter het stuur. Wie tijdens het rijden betrapt wordt op het gebruik van een telefoon, riskeert een boete van 250 tot 1000 euro. Daarnaast wordt het rijbewijs voor minimaal zeven dagen ingetrokken. De boete kan oplopen tot 1400 euro met een schorsing van het rijbewijs tot zes maanden, maar dat is bij herhaalde overtredingen en voor Belgen minder van toepassing. Ook verliezen overtreders tussen de 8 en 10 punten op hun rijbewijs - voor toeristen wordt dit virtueel genoteerd.
De aanpak van rijden onder invloed is nog strenger. De hoogte van de boete hangt af van de hoeveelheid alcohol in het bloed. Bij een alcoholpromillage tussen 0,5 en 0,8 varieert de geldstraf van 573 tot 2170 euro en volgt een rijverbod van drie tot zes maanden. Tussen 0,8 en 1,5 promille stijgt de boete naar 800 tot 3200 euro, met een rijverbod van zes tot twaalf maanden en een mogelijke gevangenisstraf. Bij een alcoholpromillage van meer dan 1,5 kan de boete oplopen tot 6000 euro, met een rijverbod van één tot twee jaar en een gevangenisstraf tot één jaar. Bovendien kan de rechter het gebruik van een alcoholslot opleggen, een systeem dat voorkomt dat een auto start als de bestuurder niet slaagt voor een blaastest. Voor beginnende bestuurders (minder dan drie jaar een rijbewijs) geldt een absoluut alcoholverbod: de limiet is 0,0 promille.
Geen snelheidscamera’s in zone 30
Ook hardrijders moeten dieper in de buidel tasten als ze betrapt worden. Voor snelheidsovertredingen tussen 10 en 40 km/u ligt de boete tussen 220 en 880 euro. Voor overtredingen van meer dan 40 km/u kan de boete oplopen tot 4000 euro. Om duidelijk te maken dat het niet om het innen van geld draait, neemt de regering wel een opvallende tegenmaatregel: verkeerscamera’s – zogenaamde Autovelox – mogen voortaan niet meer worden geïnstalleerd op wegen met een snelheidslimiet van minder dan 50 km/u, zoals in stedelijke 30km/u-zones).
Ten slotte introduceert Italië ter bescherming van fietsers de verplichting voor automobilisten om minimaal 1,5 meter afstand te houden bij het inhalen. Deze maatregel is vergelijkbaar met de Belgische wet, die vereist dat automobilisten binnen de bebouwde kom 1 meter afstand houden en buiten de bebouwde kom 1,5 meter.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be