In België en de meeste andere Europese landen is een gevarendriehoek verplicht in de auto. Dit is een driehoekige rode reflector die je bij pech of een ongeluk een eind voor de auto moet plaatsen om het overige verkeer te waarschuwen. Een handiger alternatief is echter het ‘noodlicht’.
Dit is een zeer krachtige flitslamp waarvan de straal tot op een kilometer afstand goed zichtbaar is en die je dankzij de magnetische basis makkelijk op het dak van je auto kan bevestigen.
Bovendien heeft zo’n noodlicht nog handige bijkomende functies. Vaak is het een zaklamp om de situatie ter plaatse te verlichten. Maar nog belangrijker is de locatiefunctie die een noodlicht van het type V16 omvat.
Dit toestel is gekoppeld aan een digitaal platform, waardoor bij activatie de locatie van de pech of het ongeval meteen wordt doorgestuurd naar de pech- en hulpdiensten, die zo sneller en efficiënter ter plaatse kunnen komen.
Bovendien krijgen andere voertuigen in het netwerk automatisch een waarschuwing en kunnen verkeersmanagementsystemen een melding voor deze gevarenzone aangeven.
Advertentie – lees hieronder verder
Spanje is voortrekker
Op termijn zal het noodlicht wellicht de gevarendriehoek vervangen. Spanje wordt hierin een voortrekker. Al sinds 1 juli 2021 mag je daar de klassieke gevarendriehoek vervangen door het nieuwe noodlicht en vanaf 2026 wordt het gebruik verplicht. Dan zullen waarschijnlijk nog meer Europese landen volgen omdat het gebruik van het noodlicht sneller, eenvoudiger en veiliger is.
Is Spanje is het digitaal platform DGT 3.0 voor het noodlicht al in 2022 gedeeltelijk in gebruik genomen om tegen 2026 volledig operationeel te zijn, omdat vanaf dan het gebruik algemeen verplicht wordt in dit land.
Gevarendriehoek correct gebruiken
In België moet je tot nader order nog steeds een gevarendriehoek in je voertuig hebben en gebruiken bij pech of een ongeval op de openbare weg om het overige verkeer te waarschuwen.
De gevarendriehoek moet worden geplaatst:
op de autosnelweg: op 100 meter voor het voertuig
op andere wegen: 30 meter voor het voertuig
in de bebouwde kom: 30 meter (indien dit niet mogelijk is mag het dichter)
In al deze gevallen moet de gevarendriehoek vanaf minstens 50 meter te zien zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be