Audi logo

nieuwe Audi A1

Voorsprong door techniek
Audi A1
Audi A1 S-line 25 TFSI 95pk 5v
30.500 €
COOX MOTORS NV (Audi) - 3650 Lanklaar Bekijk
Audi A1
Sline 1.0TSI|NAVbyAPP|PDC|LED|SGS CH|SLine
29.990 €
Centracar - 4700 Eupen Bekijk

Audi A1

 In 2010 introduceerde de Duitse autofabrikant Audi een compacte wagen die onder de Audi A3 zou komen: de Audi A1. Oorspronkelijk was de Audi A1 een driedeursmodel. Twee jaar na de lancering, in 2012, werd er een Audi A1 Sportback met vijf deuren uitgebracht. Zoals je misschien wel weet, heeft Audi een fabriek in België, in Vorst om precies te zijn. De Audi A1 is een van de modellen die daar sinds 2010 van de band rolt. Amper een jaar nadat de productie daar startte, werd de 100.000ste wagen geproduceerd. In oktober 2014, wanneer de 500.000ste Audi A1 geproduceerd wordt, is het groot feest in de fabriek. Een feest waarop ook de koning uitgenodigd en aanwezig was. De productie in de fabriek van Vorst beperkte zich niet enkel tot die van de standaard Audi A1. De Audi A1 Sportback, Audi A1 Quattro en Audi S1 kenden allemaal hun oorsprong in de Belgische fabriek.

In 2018 kwam Audi met de tweede generatie van de A1 op de proppen. Voor deze nieuwe generatie werd de driedeurs versie geschrapt, enkel de Audi A1 Sportback bleef bestaan. In 2019 kwam daar wel de Audi A1 Citycarver bij. De Citycarver is een wat hoger model dat geschikt is voor iets ruwer terrein, maar door het gebrek aan vierwielaandrijving is het geen echte SUV.

 

Audi A1, een Belgisch product

Met de Audi A1 mikt de Duitse fabrikant op een wat jonger publiek in de stad. Doorheen de jaren zijn er een aantal speciale edities met bijzondere uiterlijke kenmerken of uitgerust met specifieke packs uitgebracht. Voorbeeld daarvan zijn de Audi A1 Sportback Black Edition en de Audi A1 Quattro. De Quattro is een speciale editie waarvan slechts 333 exemparen gemaakt werden. De witte auto met zwarte details is een erg sportief model dat beschikt over de kracht van 256 paarden en vierwielaandrijving. Hij behaalt een topsnelheid van 245 km/uur, waarvan de eerste 100 al in 5,7 seconden bereikt worden. Jammer nieuws voor de liefhebbers van de Audi A1 Quattro: de wagen werd in 2011 voorgesteld en is door het beperkte aantal zeldzaam. Bij de concessiehouder zal je hem dus niet meer terugvinden, maar als je de tweedehandsmarkt in binnen- en buitenland in de gaten houdt, heb je misschien wel eens geluk. Doordat het model zo zeldzaam is, leg je er wel een hoger bedrag voor neer dan voor een “standaard” tweedehands Audi A1. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien de nieuwprijs van de Audi A1 Quattro ook meer dan het dubbel is van de basisversie.

Prijsbepaling van een tweedehands Audi A1

Zoals hierboven al duidelijk wordt, varieert de prijs van een tweedehands Audi A1 van model tot model. De prijs wordt namelijk bepaald door een aantal elementen, zoals de uitvoering, de uitrusting, de motorisatie, de leeftijd (of het bouwjaar) van de wagen, het aantal afgelegde kilometers en natuurlijk de algemene staat van de wagen en eventuele schade, zoals krassen, deuken en verkleuringen. Om je een beeld te vormen van de gemiddelde prijs van een tweedehands Audi A1, kan je online eens wat advertenties opzoeken. Op Gocar.be bijvoorbeeld kan je filteren op tweedehands Audi A1 en eventueel al de gewenste versie, mocht je daar al een idee van hebben. Wanneer je prijzen vergelijkt, is het belangrijk om al de bovenstaande elementen ook te vergelijken. De ene Audi A1 is de andere niet.

Door op de tweedehandsmarkt te gaan kijken, zal je merken dat je voor het budget dat je ter beschikking hebt meer auto kan kopen. Daarmee bedoelen we dat je een volledig uitgeruste Audi A1 kan krijgen voor een lagere prijs dan wanneer je een nieuwe zou bestellen, net omdat de wagen als gebruikt is. Ligt de Audi A1 die jij geconfigureerd hebt wat boven budget? Dan loont het de moeite om naar een tweedehands Audi A1 te zoeken. Mits een kleine toegeving hier en daar, bijvoorbeeld op de kleur of het interieur, kan je een wagen vinden die aansluit bij je wensen, beter binnen je budget past en die ook nog eens onmiddellijk beschikbaar is. Dat is een niet te miskennen voordeel van een tweedehands Audi A1: geen lange levertermijnen voor je kan genieten van je wagen.

Met je tweedehands Audi A1 in een LEZ

Waar je wel best rekening mee houdt bij de aanschaf van een Audi A1 occasie, is het bouwjaar en dan vooral de Euronorm. De Euronorm bepaalt namelijk of een oudere wagen bepaalde zones, de zogenaamde lage emissiezones, nog mag betreden. Met de lage emissiezones willen steden en gemeenten oudere wagen, die een stuk vervuilender zijn dan recente modellen, weren. Vooral oudere wagens op diesel worden hierdoor geweerd. Voor oudere benzinewagens zijn de regels minder streng. Om een voorbeeld te geven: vanaf 2025 mag je met een Euro 5-diesel, ingeschreven voor 2015, of een Euro 2-benzine, ingeschreven voor 2001, Brussel niet meer binnen. Woon je in een lage emissiezone of in de buurt van zo’n zone of verplaats je je vaak door zo’n zone met de wagen, is het belangrijk dat je hier alvast rekening mee houdt wanneer je van plan bent een tweedehands Audi A1 te kopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Informatie over de LEZ in jouw regio kan je gemakkelijk online terugvinden, net zoals je gemakkelijk online kan zoeken naar auto’s die aan alle voorwaarden voldoen. Op Gocar.be, bijvoorbeeld, is het mogelijk om diverse filters toe te passen op je zoekresultaten. Zo kan je enkel zoeken naar tweedehands Audi A1 gebouwd vanaf 2015 of enkel modellen op benzine.

Mocht je twijelen over de Euronorm van een wagen, controleer dan de Car-Pass, een document dat je van de verkoper van een tweedehands voertuig moet krijgen wanneer je het voertuig aankoopt. De Euronorm staat vermeld op de Car-Pass, samen met nog heel wat andere informatie over de wagen en een overzicht van de kilometerstanden die op verschillende momenten, bijvoorbeeld tijdens een onderhoudsbeurt, een herstelling of een bandenwissel, werden geregistreerd. De Car-Pass geeft zo heel wat nuttige achtergrondinformatie over de tweedehands Audi A1 die je wenst te kopen. De Euronorm staat verder ook vermeld op het inschrijfbewijs (grijze kaart) van de wagen.

Audi A1 nieuws

Ontdek al het laatste nieuws Audi A1

Economie
Gedaan met Audi Brussels: zoektocht naar overnemer is voorbij

Deze keer is het echt afgelopen voor de autofabriek Audi Brussels. De directie heeft beslist om de zoektocht naar een overnemer te stoppen nadat de laatste kandidaat zich terugtrok. De site in Vorst sluit aan in het rijtje van Renault Vilvoorde, Ford Genk en Opel Antwerpen.. 

Deze week 3 min David Leclercq
Concept Cars
Zijn Audi’s nieuwe Chinese modellen mooier dan de onze?

D e Duitse merken zitten in moeilijkheden in China en proberen zich aan te passen. Zo is Audi van plan om specifieke modellen te lanceren. Ze lijken erg geslaagd, waardoor we ons afvragen waarom wij er geen recht op zouden hebben.

Deze week
Economie
Fabriek Audi Brussels sluit definitief in februari 2025

De hakbijl is gevallen: de fabriek van Audi Brussels sluit eind februari 2025 definitief de deuren, zo werd bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad. De directie bevestigde het nieuws en vertelde ook dat er een potentiële overnemer is.

29 oktober 2024
Concept Cars
Brengt Audi deze 100% elektrische A2 e-tron op de markt?

Audi heeft een spectaculaire en 100% elektrische herinterpretatie van de fantastische kleine A2 onthuld om de 25ste verjaardag van het model te vieren. Luidt dit prototype een commerciële comeback in? We duimen ervoor.

24 oktober 2024

Laatste Audi A1 nieuws

Volg al het nieuws Audi A1

Vind een Audi-dealer

Zoekt u een dealer bij u in de buurt?

Meest populaire Audi modellen

Meest populaire automodellen bij Audi