De autosector blijft moeilijke tijden doormaken, na een reeks opeenvolgende crises en een noodzakelijke reorganisatie door de opkomst van de elektrische auto. Dit verloopt niet zonder horten en stoten, en binnenkort komen daar nog meer uitdagingen bij.
President Trump liet een studie uitvoeren die hem tegen 1 april inzicht moet verschaffen in de douanetarieven die landen hanteren op Amerikaanse producten. “Heffen zij een tarief of belasting op ons, dan hanteren wij precies hetzelfde heffingsniveau bij hen. Zo simpel is het,” verklaarde Trump vanuit het Oval Office.
Hogere tarieven?
China, Zuid-Korea, Japan en de Europese Unie liggen duidelijk onder het vergrootglas. De EU heft 10% invoerrechten op voertuigen, terwijl dit voor China om bekende redenen nog hoger ligt. In de VS, aan de andere kant, ligt dat tarief op maar 2%. Het is dus aannemelijk dat er nieuwe heffingen komen op Europese auto’s.

Advertentie – lees hieronder verder
Dat betekent slecht nieuws, want de auto-industrie vertegenwoordigt 8% van de totale Europese export naar de VS. De exportcijfers voor 2024 zijn nog niet bekend, maar worden binnen enkele weken verwacht, wat meer duidelijkheid zal geven over de impact van hogere invoerrechten.
Duitse fabrikanten op de eerste rij
Geen verrassing: vooral de Duitse fabrikanten moeten zich klaarmaken voor de klap. Renault en de Europese merken van Stellantis verkopen nauwelijks in de VS, maar voor de Duitsers is de druk groot. Mercedes-CEO Ola Källenius noemt het “de hevigste concurrentie in onze geschiedenis.” Volgens eerste prognoses van Barclays-analisten kan Mercedes haar bedrijfsresultaat met 7% zien dalen, ondanks een fabriek op Amerikaanse bodem die vrijgesteld blijft van invoerheffingen.
Voor BMW ziet de situatie er niet rooskleuriger uit. Ondanks de fabriek in Spartanburg, South Carolina, exporteert het merk nog steeds bepaalde modellen naar de VS en importeert het sommige weer terug naar Europa – een dubbele klap. Ook in dit geval schatten analisten dat zonder strategiewijziging de nieuwe invoerheffingen tot 12% van de winst per aandeel kunnen kosten. De enige troef voor BMW en Mercedes is hun luxueuzere positionering, waardoor ze de extra kosten waarschijnlijk kunnen doorrekenen aan hun (welvarender) klanten.
Ook Audi en Porsche blijven niet buiten schot. Beide merken hebben geen fabriek in de VS, terwijl de Amerikaanse markt voor Porsche de belangrijkste is: 25% van de 310.000 geproduceerde auto’s in 2024 ging naar Amerikaanse klanten. Volkswagen heeft wel een fabriek in Mexico, maar dat biedt weinig soelaas. Om de moeilijkheden te remediëren, probeert Porsche kosten te drukken - met gevolgen voor Europa. Het merk kondigde onlangs aan dat 1.900 van de 24.000 banen zullen verdwijnen.
Langdurig gevecht?
De situatie wordt steeds nijpender, terwijl Trump er opvallend kalm onder blijft. Hij waarschuwde zijn landgenoten al voor kortetermijnprijsstijgingen - een logische verwachting. Maar hij beweert ook dat de prijzen snel weer zullen dalen dankzij het herstel van de Amerikaanse industrie, iets wat allerminst zeker is. Want eenmaal verhoogde prijzen zakken zelden. Ondertussen worstelt de Amerikaanse staalindustrie, waardoor hoogwaardige staal- en aluminiumimport noodzakelijk blijft. Die kosten zijn al met 25% gestegen sinds Trump nieuwe tarieven invoerde, ongeacht de herkomst. Een hoge Chinese diplomaat verwoordde het treffend: “Niemand wint ooit een handelsoorlog.” We kunnen eraan toevoegen dat, zoals altijd, het op het einde de consumenten zijn die het gelag betalen.
Laatste ontwikkeling: op woensdag 19 februari kondigde Trump plannen aan om een belasting van 25% te heffen op geïmporteerde auto's. Dit zou aanzienlijk hoger zijn dan wat de EU heft. Dit zou aanzienlijk hoger zijn dan wat de EU heft. Meer details op 2 april. Maar het lijdt geen twijfel dat dit alles de industrie, die het de afgelopen jaren zwaar te verduren heeft gehad, door elkaar zal schudden...
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be