De Belgen zijn van plan om te genieten van deze zomer en van hun vakantie nadat dit twee jaar belemmerd werd door de pandemie. Volgens een enquête van Europ Assistance heeft 71 procent van de Belgen vakantieplannen, 18 procent meer dan vorig jaar. Ook blijkt dat de Belg langer op vakantie zal gaan en meer zal uitgeven, namelijk gemiddeld 2.289 euro voor een gezin (gemiddeld 2,5 personen, n.v.d.r.) in plaats van 1.983 euro in 2021. Allemaal goed en wel, maar het wordt opletten voor de inflatie en zeker voor de explosieve prijsstijging van huurwagens.
We stelden het een tijdje geleden al vast: de prijzen van huurauto’s zijn de afgelopen weken sterk gestegen. Dat komt voornamelijk omdat de wagenparken van de verhuurders nog niet volledig aangevuld zijn na de covidcrisis. De marktvraag is momenteel heel sterk, wat betekent dat er op veel plaatsen schaarste is ontstaan.
Twee tot vier keer meer
Op vraag van de kranten van de SudPresse-groep geeft de beroepsvereniging van reisbureaus (UPAV) aan dat de prijzen minstens verdubbeld zijn. Ze liggen namelijk minstens 1,5 à 2 keer hoger dan vroeger. Het is geen uitzondering dat je vandaag 1.500 euro moet uitgeven tegenover 600 euro vroeger. Je moet het niet alleen kunnen betalen, maar ook nog het geluk hebben dat je een auto vindt als je pas op het laatste moment beslist. Dat wordt zeker het geval in het weekend van 15 augustus (een lang weekend dit jaar), zo waarschuwen de verhuurbedrijven.
De situatie is duidelijk het meest zorgwekkend op eilanden, zowel op Corsica, de Griekse eilanden, Sicilië als de Canarische Eilanden. Maar het is zeker geen losstaand fenomeen, want het probleem is ook actueel in de grote badplaatsen in Frankrijk, waar de prijzen verdubbeld zijn.
Advertentie – lees hieronder verder
Toeristen veranderen hun gewoontes
De hoge prijzen laten toeristen soms geen andere keuze dan de huurauto gewoon achterwege te laten. Sommigen zullen ervoor kiezen om meer ter plaatse te blijven en een beroep te doen op de shuttle- of excursiediensten die door hotels worden aangeboden.
Verontrustend is wel dat deze situatie voor langere tijd lijkt aan te houden. Volgens professionals hoeven we niet te rekenen op een terugkeer naar de normale toestand voor 2025. Dit stemt overeen met de voorspelling over het einde van de energiecrisis, ook geschat op 2025. Het valt nog te bezien of de prijzen zullen terugkeren naar hun niveau van voor de crisis. Dat lijkt weinig waarschijnlijk.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be