De mobiele telefoon is een geweldig hulpmiddel waarmee je constant in contact blijft met geliefden, werk en meer. Het toestel is zo verweven met ons dagelijks leven dat veel mensen er niet meer zonder kunnen — zelfs niet tijdens andere bezigheden.
Helaas geldt dit ook voor automobilisten die tijdens het rijden hun telefoon gebruiken om te surfen, berichten te lezen of te beantwoorden. Studies tonen aan dat het slechts een paar seconden kost om je telefoon te checken, maar in die tijd leg je tientallen meters af zonder zicht op de weg. Het risico op een ongeval wordt zes keer groter bij het lezen van een bericht en zelfs tien keer groter bij het schrijven ervan. Uit onderzoek van het VIAS-instituut blijkt bovendien dat de remweg bij telefoongebruik achter het stuur verdrievoudigt - vaak te veel om een ongeluk te voorkomen.
Ingrijpende maatregelen
Om deze plaag, die jaarlijks honderden ongevallen veroorzaakt, aan te pakken, scherpen de autoriteiten de regels aan. Dit gebeurt met steeds hogere boetes (174 euro exclusief administratiekosten) en soms strenge, gerichte lokale maatregelen.
Enkele maanden geleden gaf het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde het startschot door een rijverbod van 15 dagen, plus een boete, op te leggen aan bestuurders die op heterdaad betrapt worden. Extreem? Niet echt, want andere regio’s volgden snel. Zo hebben ook de provincies Limburg en West-Vlaanderen deze maatregel ingevoerd en deze aanpak blijft zich verder verspreiden.
Advertentie – lees hieronder verder
Ook Oost-Vlaanderen voert nu dit strenge beleid in, meldt de VRT. Het parket verklaart de maatregel met de woorden: “We hebben al tal van sensibiliseringscampagnes gevoerd, maar het aantal overtredingen blijft hoog.” De overtredingen gaan verder dan alleen telefoons; ook tablets (voor lezen of films kijken) en smartwatches - waarmee je berichten kunt lezen en beantwoorden - vallen onder de aanpak.
De cijfers van het parket spreken boekdelen: “8% van alle dodelijke ongevallen is te wijten aan gsm-gebruik achter het stuur. Dat komt neer op ongeveer vijftig doden en 4.500 gewonden per jaar.” Met de feestdagen in aantocht, een periode waarin mensen vaker contact zoeken om plannen te maken, worden automobilisten die reizen tussen Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge gewaarschuwd. Of de maatregel ook wordt uitgebreid naar Vlaams-Brabant, Antwerpen of Wallonië, is voorlopig nog onduidelijk.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be