Auto-industrie

Waarom de overnameprijs van je wagen definitief is

Als je een nieuwe wagen koopt neemt de verkopende garagist je huidige wagen wel eens over.  Hiervoor wordt dan op het moment dat je de bestelling plaatst een overnameprijs overeengekomen. Kan de garagist die prijs naderhand nog aanpassen? Met welke regels moet je rekening houden?

Geschreven door Jan ROODHOOFT, avocaat (www.ra-advocaten.be) | 02/01/2022

Het tekort aan chips en andere materialen leidt er tegenwoordig wel eens toe dat nieuwe auto’s niet tijdig kunnen worden geleverd. Maar kan je garagist die vertraging aangrijpen om een lagere overnameprijs overeen te komen voor de wagen die hij van jou overneemt?

Prijs overeengekomen

Ben je een overnameprijs overeengekomen voor jouw oude wagen (en dit bv. op het moment dat je het nieuwe voertuig bestelde) dan kan de garagist de vertraging in de levering in principe niet aangrijpen om nu minder te betalen voor jouw (oude) wagen. De wet zegt nu eenmaal dat als een autovoertuig van een consument wordt overgenomen de overnameprijs in principe definitief is en dit ook als er enige tijd verstrijkt vooraleer je de wagen inlevert.

Weet overigens dat er van die regel niet contractueel kan worden afgeweken.  Gebeurt dat toch dan is de contractuele bepaling in kwestie niet geldig.

Er zijn uitzonderingen

Op de voorgaande regel geldt een uitzondering als het voertuig op het moment dat je dat uiteindelijk inlevert niet meer voldoet aan de specifieke eisen die werden overeengekomen.  Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je intussen een ongeval had met de wagen en die daarbij ernstig beschadigd werd (terwijl je afsprak dat je de wagen ongevalsvrij zou afleveren).

Je bent een ondernemer

Als je een ondernemer bent en je de wagen ook gebruikt in het kader van je zaak is de wettelijke bepaling die eerder werd aangegeven niet van toepassing. Ook dan kan je evenwel trachten te zeggen dat de afspraak over de overnameprijs blijft gelden ook al is de wagen intussen wat ouder of heeft die meer kilometers. Weet wel dat andere afspraken hier vaak wel geldig zullen zijn. 

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's