Binnenkort alcoholtesters in elke horecazaak?

Rijden onder invloed blijft een probleem in België. Alcoholtesters of blaastesten kunnen een interessant hulpmiddel zijn om automobilisten bewuster te maken van hun toestand. En deze zouden binnenkort aanwezig kunnen zijn in alle horecazaken.

Gepubliceerd op 11 januari 2024
Leestijd : 2 min

Deel

Binnenkort alcoholtesters in elke horecazaak?

Rijden onder invloed zorgt elk jaar voor honderden gewonden en doden. In een enquête van VIAS in 2021 gaf 25% van de ondervraagde bestuurders aan dat ze in de afgelopen maand achter het stuur waren gekropen nadat ze het toegestane maximum hadden overschreden. Er worden steeds meer politiecontroles ingevoerd, maar dit lijkt weinig te helpen. Elke dag worden er gemiddeld 80 boetes uitgeschreven door overmatig alcoholgebruik achter het stuur.

Enkele maanden geleden lanceerde het Belgische bedrijf Fline een proefproject met een aantal blaastest terminals op strategische locaties. Deze automaten geven niet alleen informatie over het alcoholgehalte in het bloed, maar ook over de boete die men riskeert en zelfs alternatieve oplossingen om thuis te geraken. Leuk en efficiënt.

Inzet van de toestellen

Het proefproject had positieve resultaten, want uit een studie bleek dat 7 van de 10 gebruikers van de Fline-alcoholtestautomaat hun gedrag hebben aangepast op basis van de verstrekte informatie. Dit toont duidelijk de echte positieve impact van dit hulpmiddel aan.

fline01

Advertentie – lees hieronder verder

Voor Fline is het nu duidelijk dat er interesse is, en is het nu tijd om zich op grotere schaal op de markt te begeven. Daarom zijn er in de afgelopen drie weken 90 blaastest terminals geïnstalleerd in bars en nachtclubs in ons land. Het bedrijf verwacht bovendien dat er tegen eind januari 150 horecazaken over een automaat beschikt. Fline heeft ook al overeenkomsten getekend voor grote festivals en volksfeesten, zoals Pukkelpop, Werchter, Lokerse feesten, Waalse feesten, de Doudou in Bergen, enz.

Gratis model

Het goede nieuws is dat de eigenaren van de horecazaken niet zelf hoeven te investeren in deze blaastest terminals (die meer dan 5.000 euro per toestel kosten). Fline heeft immers advertenties geïntegreerd tijdens de wachttijd van de blaastest, wat de preventie- en sensibiliseringsmodel zou moeten financieren. Het concept is dus meer dan welkom en heeft alle kans om zich snel te verspreiden ten voordele van de automobilisten, die zo hun werkelijke toestand en risico’s kunnen kennen. Een interessant model, dat nu ook Frankrijk interesseert…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.