Boetes

Flitspalen: kunnen ANPR-camera’s flitsen?

Er zijn steeds meer handhavingsmiddelen op onze wegen en de gebruikte technologieën worden steeds strenger en schrikwekkend voor automobilisten. ANPR-camera’s behoren tot de meest geavanceerde en effectieve middelen die beschikbaar zijn. Maar wat kunnen ze precies?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 18 mrt. 2024 | Leestijd: 4 min

De middelen die ordehandhavers inzetten om snelheidsovertredingen te voorkomen zijn de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Terwijl de politie en justitie jarenlang alleen werkten met mobiele radars, en vervolgens vaste (en zelfs dan moesten de toestellen van het ene kastje naar het andere worden verplaatst), is er nu een nieuw tijdperk aangebroken met trajectcontroles, lidars (die binnenkort ook trajectcontroles worden), constant werkende vaste radars enzovoort.

Een ander controlemiddel zijn ANPR-camera’s. Dit zijn kleine camera’s die langs wegen of aan de ingang van steden worden geplaatst. Maar wat kunnen ze?

Advertentie – lees hieronder verder

Vooral scannen

De vraag is of dit soort apparatuur kan flitsen. In feite staat ANPR voor “Automatic Number Plate Recognition”, wat betekent dat het een technologie is die nummerplaten scant en herkent. Hun functie is dus niet om automobilisten te flitsen, maar eerder om een hele reeks andere informatie achter te halen, wat net zo problematisch kan zijn voor automobilisten die iets te verbergen hebben.

camera

Toch ook snelheidsovertredingen

Zeggen dat ANPR-camera’s niet in staat zijn om snelheid te meten is onjuist, aangezien ze wel een gemiddelde snelheid kunnen meten tussen twee punten. Ze kunnen dus dienen als radar en vaststellen of een snelheid al dan niet te hoog is. Maar het is voorlopig niet de bedoeling van de politie om de toestellen zo te gebruiken.

Op dit moment worden deze apparaten alleen gebruikt om informatie over een voertuig te verkrijgen. Bijvoorbeeld om te weten of het wordt gezocht of niet, en of het al dan niet is toegelaten in een lage-emissiezone. Is dat niet het geval? Dan komt de boete rechtstreeks in de brievenbus van de overtreder. ANPR-camera’s worden ook veel gebruikt de lading van vrachtwagens te controleren. Sensoren meten immers het gewicht van de vrachtwagens en als de lading te zwaar is, worden ze iets verderop onderschept.

Krachtig hulpmiddel

Het gebruik van ANPR-camera’s zal zich verder ontwikkelen. Zo zullen ze binnenkort ook gebruikt worden om voertuigen op te sporen zonder geldige keuring en, later, bestuurders zonder geldig rijbewijs.

Er zijn ook andere geruchten die de ronde doen over ANPR-camera’s, zoals het detecteren van telefoongebruik achter het stuur. Met kunstmatige intelligentie is dat perfect mogelijk, zoals al het geval is in Nederland. Maar tenzij de wetgeving grondig verandert, zal dit bij ons niet het geval zijn, omdat dit een inbreuk op de privacy zou zijn. Maar hoe lang nog? Eén ding is zeker: we hebben nog niet alles gehoord over deze camera’s!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon