Rijden onder invloed van alcohol blijft een plaag in België. Elke dag gebeuren er twaalf ongevallen door overmatig alcoholgebruik, dat is één ongeval om de twee uur. En dan tellen we de bestuurders die positief testen zonder ongeval nog niet mee. Gemiddeld zijn er 128 dergelijke gevallen per dag op de Belgische wegen.
Volgens de federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), moeten er maatregelen komen om dit aanhoudende fenomeen te bestrijden. En hij is niet de enige: ook de minister van Justitie heeft verschillende initiatieven voorgesteld om harder op te treden, vooral tegen recidivisten.
Bij alcoholcontroles kregen automobilisten die moesten blazen tot nu toe de kans om eerst vijftien minuten te wachten. Dit werd toegepast voor bestuurders die net gedronken hadden om de alcohol in de mond te laten verdampen en vertekende resultaten te voorkomen. Maar deze wachttijd wordt nu afgeschaft.
Einde van wachttijd
We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de wachttijd afgeschaft wordt om meer bestuurders te beboeten. In werkelijkheid is deze verandering in de meetprocedure het gevolg van een nieuwe generatie meettoestellen waarvan het algoritme rekening houdt met dit fenomeen. Hierdoor is het niet langer nodig om te wachten voor een betrouwbaar resultaat. Het maakt de controle ook eenvoudiger voor agenten, die niet langer wachtende automobilisten in de gaten moeten houden.
Advertentie – lees hieronder verder
De nieuwe generatie toestellen verandert nog iets: je hoeft nu veel minder hard te blazen voor een correct resultaat. Bestuurders die ooit al geblazen hebben, weten dat je vaak meerdere keren moet proberen. Dit was ook een obstakel voor bestuurders met longproblemen. Maar nu zakt het vereiste volume van de uit te ademen lucht van 1,9 naar 1,2 liter.
Meer controles
Deze twee veranderingen lijken misschien onbelangrijk, maar zullen de politie in staat stellen om meer, sneller en betrouwbaarder te controleren. Deze wijzigingen moeten wel nog vastgelegd worden in een decreet, dat daarna ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de drie gewesten. Hier worden echter geen bezwaren verwacht. Het gebruik van de nieuwe toestellen begint in principe eind 2023.
Ter herinnering: rijden onder invloed van alcohol wordt vanaf 1 juni 2023 zwaarder bestraft. De tolerantiedrempel die leidt tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs is namelijk verlaagd van 1,5 g naar 1,2 g/liter bloed. Aan Sud Presse vertelt verkeersinstituut VIAS dat de afschaffing van de wachttijd een goede maatregel is omdat de effecten van alcohol in de mond toch maar enkele seconden duren. Het was dus zinloos en automobilisten werden aangemoedigd om misbruik te maken van de regel.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be