De politie belooft een maand zonder PV’s

De politie heeft besloten een zeer verrassende actie te ondernemen: gedurende een maand, vanaf donderdag 15 december, beloven ze geen boetes op te leggen voor overtredingen van de Wegcode. Echt waar?

Gepubliceerd op 12 december 2022
Leestijd : 2 min

Deel

De politie belooft een maand zonder PV’s

Overtredingen begaan en geen boete krijgen, ook niet in het bijzijn van de politie? Dit is wat er gaat gebeuren tussen aanstaande donderdag 15 december 2022 en 15 januari 2023 tijdens de actie “een maand zonder sanctie” van de politievakbonden (VSOA, NSPV, ACV en ACOD).

Gaat het hier om een pedagogische in plaats van een repressieve aanpak? Eigenlijk helemaal niet. Met deze speciale actie willen de vakbonden vooral protesteren tegen de federale overheid, die zojuist het zogenaamde ‘zachte’ einde van de carrières heeft afgeschaft, dat wil zeggen toegang tot pensioen voor 58-jarige politieagenten. Nog een twistpunt: de overheid hebben ook de voor 2023 geplande salarisverhogingen voor politieagenten geannuleerd.

In dit kader hebben de vakbonden bepaald dat er een maand lang geen parkeer- of verkeersboetes zullen worden uitgereikt en als klap op de vuurpijl ook minder BOB-controles tegen rijden onder invloed. De situatie is dan ook grotesk, vooral omdat de BOB-campagne net van start is gegaan en de overheid had beloofd de controles op te voeren.

Andere acties

police-01-1

Advertentie – lees hieronder verder

De politie gaf eveneens aan dat er in deze periode geen stiptheidsacties zullen komen tijdens de spits, noch zouden er extra controles plaatsvinden op luchthavens. Gesyndiceerde agenten (dus niet allemaal) zullen dus op “een niet-bestraffende manier” reageren op verkeersovertredingen. In dit kader zal de politie, bij gebrek aan een boete, de burgers mondeling waarschuwen en de redenen voor hun actie toelichten.

Uiteraard blijven flagrante overtredingen, zoals gevaarlijk gedrag, gebrek aan verzekering en rijden onder invloed bestraft met boetes of vervolging. Niet overdrijven dus! Deze situatie zal duidelijk een probleem opleveren voor de Belgische overheid. Ten eerste omdat het ontbreken van sancties en minder controles tot meer ongevallen zou kunnen leiden, maar ook omdat boetes de staatskas spijzen voor een bedrag van 500 miljoen euro per jaar. Omdat het tijdens eindejaarsperiode drukker is, zal de schatkist dus ongeveer 50 miljoen euro mislopen. De vakbonden gaven verder aan dat ze desnoods tot 2024 zullen doorgaan.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.