Ademtesters steeds populairder bij ouders van jonge bestuurders

Hoewel rijden onder invloed nog steeds een plaag blijft in België, lopen jonge bestuurders steeds meer risico. In deze zorgwekkende situatie nemen sommige ouders drastische en onverwachte maatregelen om hun kinderen te beschermen en hen bewust te maken van het belang van nuchter rijden.

Gepubliceerd op 2 september 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Ademtesters steeds populairder bij ouders van jonge bestuurders

Rijden onder invloed is geen nieuw probleem, maar bij jonge bestuurders neemt het een bijzonder alarmerende vorm aan. Volgens de laatste studies van het VIAS Instituut geeft bijna 32% van de jongeren in Brussel en 30% in Wallonië toe dat ze ooit onder invloed van drugs of alcohol hebben gereden. Een verontrustend cijfer dat wijst op een groeiende trend, ondanks de inspanningen die al jaren worden geleverd voor sensibilisering.

Verkeersveiligheidscampagnes, zoals BOB, blijven wijzen op de gevaren van rijden onder invloed, maar de cijfers blijven zorgwekkend. In 2021 werden meer dan 15.000 bestuurders beboet voor rijden onder invloed, met een gemiddeld alcoholpromillage van 1,7 g/l, wat ruim boven de wettelijke limiet van 0,5 g/l ligt. Deze statistieken benadrukken een verontrustende realiteit: rijden onder invloed blijft een groot probleem, vooral tijdens de feestperiodes.

De alcoholtester, een opkomend preventiemiddel

In deze situatie blijkt dat sommige ouders, bezorgd om de veiligheid van hun kinderen, onverwachte preventieve maatregelen nemen. Sommige ouders aarzelen niet om ademtesters in hun auto te installeren voor de jonge bestuurders van het gezin, zoals blijkt uit een getuigenis in Sud Info. Zo eisen sommige ouders dat hun kinderen eerst blazen voordat ze achter het stuur gaan zitten. Deze alcoholtesters blokkeren niet noodzakelijkerwijs de auto, maar de ouder kan later controleren en eventueel een gesprek aangaan met hun kind. Sommige ouders geven toe dat ze maatregelen nemen bij overmatig gebruik, zoals het verbieden van het gebruik van het voertuig gedurende enkele weken.

Police_route-copie

Advertentie – lees hieronder verder

Voor alle prijzen

In 2015 testte het VIAS Instituut al 24 commercieel verkrijgbare ademtesters. Toen waren er al varianten in alle prijsklassen: tussen 37 en 497 euro. Maar slechts 6 daarvan werden destijds als betrouwbaar verklaard. Over het algemeen moet men minstens 100 euro rekenen voor een kwaliteitsmodel. Tegenwoordig is het aanbod geëxplodeerd en online bieden sommige websites meer dan 350 verschillende modellen aan. En het is belangrijk om het verschil te maken tussen een alcoholtester en een alcoholmeter: de eerste geeft aan of je in staat bent om te rijden, terwijl de andere de exacte alcoholconcentratie in het bloed meet. Dit onderscheid is belangrijk voor jonge bestuurders: tolereert de ouder een bepaalde hoeveelheid alcohol, of helemaal niet? Laten we niet vergeten dat een jonge bestuurder die door de politie wordt betrapt met een alcoholpromillage van meer dan 0,5 g/l automatisch zijn twee rijbewijzen (theoretisch en praktisch) opnieuw moet behalen.

Wat betreft ademtesters kan men nog een stap verder gaan en kiezen voor een model dat het starten van de auto verhindert. Maar dat kost dan ongeveer 1.000 euro.

Nultolerantie?

Verkeersveiligheidsexperts, zoals die van het VIAS Instituut, pleiten voor nultolerantie wat betreft alcohol achter het stuur, vooral voor jonge bestuurders. De huidige limiet van 0,5 g/l wordt door veel specialisten als te laks beschouwd. Zij menen dat een strikte alcoholverbod voor jongeren levens kan redden. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen de rijvaardigheid aantasten en het risico op een ongeval vergroten. Het probleem is dat jongeren vaak alcohol combineren met drugs, zoals cannabis, wat de rijvaardigheden verder aantast. Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer ouders naar oplossingen zoeken.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.