Buzz

Dit land verplicht een speciaal rijbewijs voor sportwagens

Een speciaal rijbewijs om met een sportwagen boven een bepaald vermogen te rijden? Eén land heeft het zopas ingevoerd. Deze maatregel kan anderen op ideeën brengen, misschien zelfs België.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 10 jul. 2024 | Leestijd: 5 min

Tot nu toe had iedereen hetzelfde rijbewijs, toegekend op basis van gemeenschappelijke criteria en algemene rijvaardigheid. Een kwestie van eerlijkheid. Maar het roept wel vragen op dat mensen die zeer krachtige auto’s kunnen kopen niet per se de nodige vaardigheden hebben om deze bolides te besturen en indien nodig te beheersen. Ook dat kun je aanleren.

Australië heeft dit idee op tafel gelegd. Om een auto met meer dan 370 pk per ton te besturen, heb je voortaan een speciaal rijbewijs nodig. Deze maatregel wordt verplicht vanaf 1 december van dit jaar. Geïnteresseerden moeten een online cursus volgen en een examen afleggen om het bewuste UHPV-rijbewijs (Ultra High-Powered Vehicle) te behalen. Er is een zekere urgentie, want na die datum riskeert elke bestuurder zonder deze licentie een fikse boete en zelfs een gevangenisstraf.

Advertentie – lees hieronder verder

Uitzonderingen

De grens ligt op 370 pk per ton, maar de maatregel geldt niet voor bussen, trikes of motorfietsen. Je moet dus al een auto van een bepaalde klasse besturen, zoals een Lamborghini Revuelto, een Porsche 918 Spyder of een Ferrari SF90 Stradale. Eigenaars van een Ford Mustang V8 of Porsche 911 Turbo (zelfs S) worden dus gespaard. Het gaat trouwens ook om racewagens, net als oude wagens met deze verhouding tussen vermogen en gewicht.

Het voornaamste doel van de online cursus is om eigenaars van deze auto’s te sensibiliseren. Het doel is om hen te leren over de bijbehorende risico’s, maar ook om hen te helpen de basisprincipes van elektronische rijhulpmiddelen te begrijpen (zoals instelbare tractiecontrole). Bestuurders worden uitgenodigd om zelf de nodige stappen te ondernemen, want de Australische overheid is niet van plan om de eigenaars van deze auto’s op te roepen. Melden ze zich niet, dan krijgen ze later een boete van 2.500 Australische dollar, of 1.555 euro.

Ferrrati

De veranderingen gaan trouwens nog verder. In Australië wordt het uitschakelen van de rijhulpmiddelen op zulke auto’s bestraft met hoge boetes. Dit geldt voor de tractiecontrole, ABS en stabiliteitscontrole. Deze elektronische hulpmiddelen uitschakelen, wordt bestraft met een andere boete, dit keer van 5.000 Australische dollar (3.110 euro) en zes punten op het rijbewijs. De autoriteiten zullen nog strenger optreden als er bij een ongeluk gewonden vallen en bewezen wordt dat de hulpmiddelen uitgeschakeld waren.

Niet zo duur

Toch kunnen we niet zeggen dat de overheid van de situatie profiteert, want het kost maar 61 Australische dollar of 37,95 euro om de online cursus te volgen. Vreemd genoeg duurt de online cursus slechts 45 minuten, wat een beetje kort lijkt om de steeds geavanceerdere rijhulpmiddelen uit te leggen. De betrokkenen moeten daarna een praktijkexamen afleggen, die al dan niet kan leiden tot het UHPV-rijbewijs.

Velen zullen dit zien als bemoeienis van de overheid. Maar in werkelijkheid hebben enkele ongevallen een impact gehad op het collectieve bewustzijn. Vooral dan het vreselijke ongeval waarbij een jong meisje werd neergemaaid door een Lamborghini waarvan de bestuurder de macht over het stuur had verloren. De man werd vrijgesproken van de beschuldiging van gevaarlijk rijgedrag, wat niet in goede aarde viel bij het publiek. Het heeft ongetwijfeld de invoering van deze maatregel in de hand gewerkt, ook al zijn er twijfels over de doeltreffendheid ervan.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon