Buzz

Fantoomsignalisatie voor onbestaande laadpalen langs E17

Het is een vreemde toestand langs de E17 autosnelweg tussen Antwerpen en Gent. De nieuwe signalisatie geeft aan dat je er op elke parking een elektrische auto kan opladen, maar in realiteit staan er helemaal geen laadpalen. Hoe kan dat?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 15 nov. 2023 | Leestijd: 3 min

De elektrificatie betekent niet alleen dat de auto’s aan de stekker moeten, maar ook dat er een uitgebreid netwerk van laadpalen moet worden uitgerold om iedereen altijd en overal van stroom te kunnen voorzien. Op dat vlak is er nog heel wat werk aan de winkel en moeten er over heel Europa de volgende jaren nog miljoenen laadpalen bijkomen.

In die context heeft de Europese Unie beloofd dat elektrische auto’s tegen 2026 op de belangrijkste Europese wegen minstens iedere 60 kilometer kunnen worden opgeladen aan stations met minstens 400 kW laadvermogen en meerdere laadpunten. Tegen 2028 moet het vermogen per laadstation bovendien verder toenemen tot 600 kW.

Advertentie – lees hieronder verder

Rode sticker ontbreekt

De net geplaatste signalisatie op de E17 tussen Antwerpen en Gent laat inderdaad vermoeden dat het de goede richting uitgaat met de laadpunten langs onze autosnelwegen, want daarop wordt aangegeven dat er voortaan geladen kan worden op de parkings in Kruibeke, Waasmunster en Gentbrugge, die op zeer korte afstand van elkaar liggen.

Mooi! Maar wat blijkt nu? Dat er op deze parkings helemaal géén laadpalen staan! Uiteraard zullen deze ‘fantoomiconen’ de komende weken en maanden ongetwijfeld voor veel frustraties zorgen bij bestuurders van elektrische auto’s die onderweg snel willen opladen, maar noch in Kruibeke, Waasmunster of Gentbrugge een laadpaal zullen terugvinden.

laadpaal

Het Nieuwsblad ging te rade bij het Agentschap Wegen en Verkeer dat verantwoordelijk is voor de signalisatieborden langs onze wegen. Woordvoerder Katrien Kiekens verklaarde dat “de borden inderdaad onlangs zijn geïnstalleerd, maar dat er nog een rode diagonale sticker moet opkomen, zodat de bestuurders kunnen zien dat ze níét kunnen laden. En als er ooit snelladers komen op die parkings, kunnen we die stickers weer weghalen. Want die zullen er de komende tijd steeds meer komen. Maar op de parkings in Kruibeke, Waasmunster en Gentbrugge bestaan nog geen concrete plannen voor de installatie van laadinfrastructuur”.

Het is een uitleg, maar het blijft (voorlopig) wel een gigantische klucht op onze wegen. Kan er iemand snel rode tape naar het Agentschap Wegen en Verkeer brengen aub?

Beeld: AWV

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon