Buzz

Levensgevaarlijke ‘optische illusie’ in Wallonië

In Lustin in Namen hebben er zich op een kleine drie weken tijd een tiental verkeersongevallen plaatsgevonden op exact dezelfde plek. De oorzaak? Een wat RTL Info een ‘optische illusie’ noemt, die relatief gemakkelijk ongedaan zou kunnen worden.

Geschreven door Joris Bosseloo | 12/01/2022

Journalisten van RTL Info gingen ter plaatse een kijkje nemen en gaven het woord aan Stéphane Coupé, die vlak naast de bewuste ‘zwarte’ bocht woont.

Hij hoort het telkens onmiddellijk als er op die plek een voertuig van de baan gaat, met alle gevolgen van dien. “De auto’s gaan gewoon rechtdoor en raken het muurtje. Sinds 20 december zijn er 8 tot 10 crashes geweest. Vaak moest er een takelwagen worden bijgehaald”, aldus de man.

De reporter nam zelf de proef op de som om na te gaan hoe verwarrend de situatie is. Wie langs de bewuste plaats passeert, moet eerst verschillende bochten afhaspelen en kan op een gegeven moment – vooral vanaf het vallen van de avond – denken dat de baan rechtdoor gaat, aangezien er een barriére verdwenen is als gevolg van een eerder ongeval. Bijzonder gevaarlijk, want auto’s riskeren in de dieperik op de treinsporen te belanden. “Wie snel rijdt, heeft amper één seconde om te reageren”, aldus Coupé. “De tweede kan fataal zijn”, vervolledigt de bezorgde buur, die ook stelt dat treinen en hun reizigers gevaar lopen.

De afwezige vangrail is natuurlijk een eerste verklaring om het hoge aantal ongevallen op een kleine 3 weken tijd te verklaren. Een andere is dat er vroeger bomen stonden, maar die werden weggehaald.

“Eenvoudig op te lossen”

Coupé vindt dat de gemeente snel en deftig moet ingrijpen, zoals door bijvoorbeeld reflecterende borden te installeren. Op dit moment wordt als tijdelijke oplossing een signaleringssysteem gebruikt, maar dat zou dus niet volstaan.

Video: RTL Info

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's