Buzz

Omicron bestaat al sinds 1963 en ontstond bij Fiat

Omicron bestaat al sinds de jaren zestig en leefde voor het eerst in het lichaam van een Italiaanse Fiat-arbeider in Turijn. Fake news? Neen, want we spreken hier over een oude Italiaanse film, waarvan het scenario vandaag plots een andere dimensie krijgt.

Geschreven door David Leclercq | 04/12/2021

Wanneer je voorspellingen uit het verleden plots ziet uitkomen, zorgt dat voor de nodige opwinding. De COVID-19-pandemie vormt hierop geen uitzondering. Zo hoorden we dat deze crisis aangekondigd werd in afleveringen van The Simpsons, in het boek 1984 van George Orwell of door Nostradamus. Als je dan toevallig op een sciencefictionfilm uit de jaren zestig met de titel The Omicron Variant botst, vraag je je natuurlijk af of die ook profetisch was.

Covid 19 Variant Omicron

Advertentie

In de jaren zestig werd een buitenaards wezen met de naam Omicron naar de aarde gestuurd. Deze soort infecteerde eerst het lichaam van een werknemer genaamd Angelo, die werkte in een groot autobedrijf in de stad Subalpia in Italië (eigenlijk Turijn). Door te doen alsof hij menselijke discipline aanvaardt, vermenselijkte de alien zichzelf en daarna kwam hij in opstand. Het uiteindelijke doel was om zijn soortgenoten op aarde te krijgen.

Satire

In de huidige toestand met de COVID-19-epidemie en het coronavirus kan dit voor verwarring zorgen. Elke dag wordt geschreven en gesproken over de omikronvariant. Natuurlijk gaat het hier niet om de werkelijkheid maar om een scenario van een Italiaanse film uit 1963. The Omicron Variant is een realisatie van Ugo Gregoretti, met als ster Renato Salvatori. Het is een parodie op de sciencefictionfilms, waarin voorts geen referentie te vinden is naar het huidige virus. Sommige sciencefictionfilms zijn visionair, maar dat is hier niet het geval. Deze fel bekritiseerde film was bedoeld als een satire over de bedrijfswereld.

Ugo Gregoretti, die (zeker bij ons) wat is weggedeemsterd uit de geschiedenis, gebruikte vaak sciencefiction om kritiek te geven op de industriële samenleving en de negatieve effecten te benadrukken van de economische boom in Italië na de oorlog. In zijn tijd werd de film niet echt gesmaakt, maar misschien kent hij toch nog succes in de huidige tijdsgeest …

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook