Aan welke wettelijke voorwaarden moet een oldtimer voldoen?

Oldtimers kunnen onder andere genieten van een voordelig inschrijvingstarief en een lage verkeersbelasting. Maar vanaf wanneer kan een auto als een oldtimer worden aanzien? Hoe oud moet die zijn?

Gepubliceerd op 7 juni 2017
Leestijd : 2 min

Partagez

Het is niet omdat je met een ouder voertuig rondrijdt dat dit sowieso als een oldtimer kan worden beschouwd. Om een zogenaamde O-nummerplaat te mogen rondrijden moet je wagen aan voorwaarden voldoen.

25 jaar oud

Op dit moment wordt een wagen door de wetgever als een oldtimer beschouwd als die 25 jaar oud is. Meer bepaald vereist de wet dat het voertuig ‘sedert meer dan vijfentwintig jaar in gebruik is genomen’.

De wet verandert binnenkort

De wet zal binnenkort worden aangepast. Meer bepaald zal de leeftijdsgrens worden opgetrokken tot 30 jaar. Deze aanpassing zou uiterlijk tegen begin 2018 moeten gebeuren hoewel het mogelijks ook vroeger kan. Deze wijziging is het gevolg van een Europese maatregel.

Advertentie – lees hieronder verder

Die maatregel legt overigens naast de leeftijd van de wagen nog andere beperkingen op aan oldtimers. Meer bepaald vergt de maatregel dat het specifieke voertuigtype niet langer meer wordt geproduceerd. Bovendien stelt de maatregel dat de wagen historisch bewaard moet gebleven zijn, in de oorspronkelijke staat behouden en dat de technische kenmerken van de hoofdonderdelen geen veranderingen hebben ondergaan. De leeftijdsgrens van 30 jaar is sinds 2014 al van toepassing voor de import van oude voertuigen van buiten de Europese Unie.

Komt er een overgangsregeling?

Er zou wel een overgangsregeling komen voor voertuigen die de leeftijd van 25 jaar al bereikt hebben, maar bij de nieuwe reglementering nog geen 30 jaar oud zullen zijn.

Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.