BMW Z3
Om de Z3 bij het grote publiek te introduceren, had de BMW-groep het schitterende idee om een overeenkomst te sluiten met de producenten van James Bond om hem te laten verschijnen in de film GoldenEye uit 1995. De Z3, die dat jaar op de markt kwam, was meteen een verkoopsucces door zijn verleidelijke lijnen en relatief betaalbare prijs. De aandrijflijnen werden overgenomen van de BMW E36 Compact. Hoewel de 1.8 met 115 pk en de 1.9 met 140 pk een beetje flauw waren bij de marktintroductie, kreeg hij later veel interessantere vier- en zescilinderblokken.
Mercedes E-Klasse W210
De Mercedes E-Klasse W210 kreeg de zware taak om de W124 na een uitzonderlijk lange carrière op te volgen. Het merk verraste de traditionele klanten met de vier ronde koplampen, een stijlkenmerk dat later werd overgenomen door de CLK coupé. De E-Klasse was erg modern voor zijn tijd, maar had last van enkele elektrische problemen die de betrouwbaarheidsreputatie van de E-Klasse een beetje aantastten. Onder de motorkap liggen benzine- en dieselmotoren, van een viercilinder tot een V8.
Advertentie – lees hieronder verder
Ferrari F50
Toen hij werd onthuld, was de Ferrari F50 de meest hoogtechnologische supercar, met een koetswerk ontworpen door Pininfarina en volledig gemaakt van Kevlar en carbon. Hij is geïnspireerd door technieken uit de autosport (F1 en endurance-prototypes) en zit vol originele oplossingen. Zo is de motor direct aan het chassis bevestigd. De krachtbron is een atmosferische 4.7 V12 met 520 pk, waarmee de F50 in 3,8 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert. Ferrari bouwde slechts 349 exemplaren van de F50.
Fiat Barchetta
De miskende Fiat Barchetta is zeker een van de meest onderschatte open auto’s van de jaren negentig. Hij is gebaseerd op een ingekort Punto-platform en gebruikt ook dezelfde 1.8 HGT-motor met 130 pk die de voorwielen aandrijft. De Barchetta rijdt prettig dankzij de soepele aandrijflijn en is even leuk om naar te kijken. Zijn dashboard in koetswerkkleur met ronde meters is ongetwijfeld een van de meest geslaagde instrumentenpanelen van de afgelopen dertig jaar.
Volvo 850 T-5R
In de jaren tachtig maakte Volvo furore in het Britse toerwagenkampioenschap met zijn 850 break, wat deze gezinswagen ongelooflijk veel publiciteit opleverde. Het Zweedse bedrijf verjongde ook zijn imago. Volvo ontwikkelde een productiemodel afgeleid van het racemodel: de 850 T-5R. Zijn vijfcilinder turbomotor levert 240 pk (15 pk meer dan de normale T5) en accelereert in 7 seconden van 0 naar 100 km/u. De T5-R werd als vierdeurs of break verkocht en viel op door zijn donkere wielen en een kleurenpalet met onder andere opvallend geel.
Renault Spider
Dertig jaar na zijn debuut is de Renault Spider nog altijd even modern. Deze roadster met middenmotor werd geproduceerd door Renault Sport en toonde de expertise van de fabriek in Dieppe. Hij was gebaseerd op de Clio Williams en de Mégane Coupé 2.0 16V en werd aangedreven door een 2.0-viercilinder met 150 pk. Hoewel dit misschien weinig vermogen lijkt, was de Spider toch erg leuk om mee te rijden. Dankzij het aluminium chassis en polyester koetswerk woog hij amper 930 kg. De eerste exemplaren werden geleverd met een eenvoudig windscherm. Later kwam er een versie met voorruit. Tot 1999 werden 1.726 exemplaren gebouwd.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be