Oldtimers

Oldtimer beschadigd: kan je een vergoeding voor minwaarde vragen?

Je raakt met je oldtimer betrokken bij een verkeersongeval waarvoor een andere bestuurder aansprakelijk is. Kan je naast de herstellingskosten ook een minwaarde vragen van de verzekeraar van de aansprakelijke?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 28 nov. 2020 | Leestijd: 2 min

Zelfs als je oldtimer na een verkeersongeval volledig is hersteld kan de waarde daarvan wel eens flink aangetast zijn. Kan je die minwaarde laten vergoeden?

Elke schade

Advertentie – lees hieronder verder

Als slachtoffer van een verkeersongeval kan je alle schade die je daardoor lijdt door de aansprakelijke (of diens verzekeraar) laten vergoeden. Dat is alvast het uitgangspunt. Je moet –als slachtoffer- deze schade wel kunnen bewijzen. Bovendien komt alleen de schade die zeker is voor vergoeding in  aanmerking.

Ook minwaarde

Los van de herstellingskosten kan je ook de eventuele minwaarde (na herstelling) aan je oldtimer laten vergoeden. Dat wordt onder meer bevestigd in een vonnis van de politierechtbank in Brussel van 1 september 2011. Mogelijks blijven namelijk bepaalde onderdelen sporen van het ongeval dragen ondanks de herstelling. Bovendien zijn een aantal onderdelen misschien wel niet meer authentiek. Ondanks de herstelling kan je oldtimer flink in waarde gedaald zijn.

Zorg voor bewijs

Het is belangrijk dat je deze schade ook bewijst. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld bewijzen hebt van de aankoopprijs van de oldtimer, van eventuele restauratiewerken die gebeurden, van de waarde van de oldtimer voor het ongeval en een waardebepaling van nadien. Beschik je niet over bewijzen dan riskeer je dat je de vergoeding voor minwaarde niet kan vragen of dat je enkel een forfaitair bedrag krijgt toegekend.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon