Quasar Khanh werd in 1934 in Vietnam geboren en was een duizendpoot. Hij was ingenieur van opleiding, maar bij het grote publiek werd hij vooral bekend om zijn talenten als ontwerper in de jaren zestig, een tijd waarin alle vormen van excentriciteit mogelijk waren. Hij kwam als eerste met een hele reeks opblaasbare meubels, een idee dat sindsdien veel gekopieerd is. In het midden van de jaren zestig bedacht hij een auto die net zo transparant was als zijn meubels, een origineel mobiliteitsobject dat de hoofden deed omdraaien.
Glazen kubus
Hij bedacht een glazen kubus op wielen, zonder koetswerk uit staal of composiet. Deze auto van 180 cm lang en 170 cm breed kon tot vijf personen vervoeren en had maar liefst zes schuifdeuren aan alle kanten, als een veranda op wielen. Om hem te bouwen, wendde de ontwerper zich tot de Britse fabrikant Unipower, die een vreemde sportwagen produceerde op basis van de Mini. In 1967 werd de Quasar Unipower officieel voorgesteld.
Advertentie – lees hieronder verder
Mini-motor
De motor zat onder de achterbank en was afkomstig van de Mini. Het was een 1.100 cc viercilinder benzinemotor met een automatische versnellingsbak. De topsnelheid van de auto ligt rond de 80 km/u, maar je moet wel lef hebben om zo hard te rijden als je weet dat het koetswerk bijna helemaal van glas is en dat de neus van de bestuurder bijna tegen een grote deur kleeft, terwijl de stuurkolom erg verticaal staat. Bovendien heeft de auto geen verwarming of airconditioning, wat de bruikbaarheid nog verder beperkt.
Media-aandacht
De originaliteit van de Quasar Unipower en zijn zeer beperkte mogelijkheden op de weg maakten er vooral een imagovoertuig van. Het beroemde tijdschrift Elle gebruikte er twee en fotografeerde er een met modellen in bruidsjurken. Het grootste gloriemoment van de Quasar Unipower was echter de film Elle boit pas, elle fume pas, elle drague pas, mais... elle cause !, geregisseerd door Michel Audiard, waarin de auto bestuurd werd door actrice Mireille Darc.
Weinig overblijvers
In twee jaar tijd werden er naar schatting slechts vijftien Quasar Unipowers geproduceerd. Verrassend genoeg werden ze bijna allemaal geëxporteerd naar Frankrijk. Vandaag zijn er nog maar vijf exemplaren overgebleven, waarvan slechts drie rijklaar zijn. Met andere woorden, deze creatie is extreem zeldzaam en zou naar verluidt meer dan 100.000 euro waard zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be