Dossier-banden

84% van de auto’s rijdt met een foute bandendruk

Uit een recent onderzoek blijkt dat de Belgische automobilist totaal niet omkijkt naar zijn bandendruk. Bij een steekproef werd namelijk geconstateerd dat de meeste wagens met een foute bandendruk rondreden. Met alle gevolgen van dien voor de rijveiligheid, het verbruik en de slijtage.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 8 okt. 2022 | Leestijd: 3 min

Misschien moet je eerst jezelf deze vraag stellen vooraleer je dit artikel verder leest: wanneer controleerde je voor het laatst de druk van de banden van je auto? Idealiter doe je dat elke maand, omdat een autoband sowieso een beetje druk verliest na verloop van tijd. Met dit interval valt dit drukverlies goed onder controle te houden en voorkom je problemen of gevaarlijke situaties.

Wat houdt dat dan in? Eerst en vooral heeft een band met te weinig druk een groter contactoppervlak waardoor het brandstofverbruik hoger oploopt. Dat is zeker in deze tijden van dure brandstof een motivatie om deze check regelmatig te doen. Het neemt ten slotte amper een minuutje van je tijd in beslag.

Advertentie – lees hieronder verder

Daarnaast kan in een slecht opgepompte band ook de temperatuur hoog oplopen, met in het slechtste scenario een klapband tot gevolg die tot een zwaar ongeval kan leiden. Verder is ook het rijgedrag minder goed, omdat een band met te weinig druk over de flanken rolt en dus minder stabiel is. En tenslotte slijt een band met te weinig druk ook sneller, zodat hij vlugger vervangen moet worden.

Snel en eenvoudig controleren

Dat zijn natuurlijk gekende feiten. Maar toch kijken de Belgische en Nederlandse automobilisten totaal niet om naar hun banden. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat de studenten van de KU Leuven en de Hogeschool Rotterdam uitvoerden onder begeleiding van Great Opportunities.

84% des véhicules circulent avec des pneus mal gonflés

Zij controleerden ongeveer 2.700 voertuigen op parkeerplaatsen en constateerden dat de meeste daarvan – 84% – niet met de correcte bandendruk rondreden. Navraag bij de bestuurders leerde dat slechts 11% de afgelopen maand de bandendruk van hun wagen had gecontroleerd. 28% doet het nooit. En een goede 60% checkt dat alleen voor een grote verplaatsing, zoals een vakantietrip.

Nochtans is deze controle zeer belangrijk en eenvoudig en goedkoop uit te voeren. Het kan aan de meeste tankstations of gewoon thuis met een metertje dat amper 10 euro kost. De juiste bandendruk van jouw wagen vind je in het instructieboekje of staat vaak aangegeven op een deurstijl of op het tankluikje. Doen!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon