Dossier-banden

Frankrijk: opgelet, winterbanden verplicht

Vanaf 1 november 2021 zijn winterbanden verplicht in niet minder dan 48 Franse departementen. De regels veranderen danig en het is belangrijk om je vooraf goed te informeren teneinde onaangename verrassingen te voorkomen. 

Geschreven door David Leclercq | 02/11/2021

De informatie was in ons land slechts een ‘nieuwsitem in de marge’, maar in 48 Franse departementen is het gebruik van winteruitrusting voor bergachtige gebieden verplicht. Kortom auto’s moeten er worden voorzien van winterbanden, sneeuwkettingen of wielsokken.

Niet alleen Belgen

winter

Advertentie

Het spreek voor zich dat deze wetswijziging heel wat mensen zal verrassen. Voor ons Belgen is het evident dat winterbanden verplicht zijn in Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland (in geval van sneeuw of ijs), maar het gegeven dat deze reglementering ook in Frankrijk wordt toegepast, is nieuw. Een studie leert overigens dat de helft van de Fransen niet op de hoogte is van de nieuwe verordening, hoewel ze al op 1 november 2021 in werking treedt.

In de betrokken regio’s is slechts 59% van de bevraagden op de hoogte van deze nieuwe maatregel. Uit de enquête van SPP blijkt dat 88% van de ondervraagden dit een goed initiatief vindt. Acht van de tien bestuurders denken dat deze maatregel zal bijdragen tot een aanzienlijke daling van het aantal ongevallen en het zal ook het aantal geblokkeerde wegen bij winterweer beperken.

Diverse oplossingen

Deze nieuwe Franse wetgeving stipuleert dat het voertuig bij winterse rijomstandigheden moet zijn uitgerust met een antislipuitrusting. Dat betekent vier winterbanden of twee banden (op de aangedreven as) voorzien van kettingen of wielsokken.

Deze nieuwe maatregel zal overigens niet het hele land gelden. Het gaat om 48 departementen, die in het dal van een bergmassief liggen zoals de Alpen, Corsica, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen. Voor elk departement heeft de plaatselijke prefect een duidelijke lijst van gemeenten opgesteld. Het belooft dus complex te worden.

Voorkomen is echter beter dan genezen en daarom is het zinvol om winterbanden te monteren die zoals bekend ook grip bieden op een ondergrond van sneeuw of ijs. Bovendien blijft het rubber van deze banden zacht bij temperaturen lager dan 7°C, terwijl zomerbanden dan harder worden en inboeten aan grip.

Er wordt gesteld dat de verplichting tot 31 maart geldt. Dat is merkwaardig, want hoger gelegen regio’s kennen ook sneeuw in april…

Weet ook dat de wetgeving niet helemaal correct blijkt. Immers, om bij winterse omstandigheden voldoende efficiënt te zijn, moet de band voorzien zijn van het kleine logo ‘3PMSF’ (3 Peak Mountain Snow Flake). Volgens de nieuwe wetgeving volstaat de ‘M+S’-specificatie, hoewel M+S  geen minimale prestaties in winterse omstandigheden garandeert. Een gewaarschuwd man…

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's