Dossier-banden

Winterbanden: geen prijsstijging, maar nu al lange levertijden

De winter is terug, ook al is hij nog niet in alle hevigheid losgebarsten. Het goede nieuws is dat de prijzen van winterbanden dit jaar niet zijn gestegen. Aan de andere kant worden de rijen bij de bandencentrales al langer…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 22 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Door de stijgende energie- en grondstofprijzen en de algemene inflatie is de prijs van winterbanden vorig jaar sterk gestegen. Tegen de herfst van 2022 waren de prijzen letterlijk geëxplodeerd, met stijgingen tussen +20 en +30%! Moeten we dit jaar opnieuw een soortgelijke situatie verwachten? Blijkbaar niet, want de prijzen zijn intussen gestabiliseerd.

Een snel snelle rondvraag bij een aantal bandencentrales bevestigt deze trend: in 2023 zullen de prijzen van winterbanden niet stijgen. Of als dat wel gebeurt, zal de stijging niet meer dan € 10 bedragen. Stabiliteit is dus aan de orde van de dag, wat uitstekend nieuws is voor automobilisten wiens portemonnee de afgelopen maanden al flink werd geleegd.

Advertentie – lees hieronder verder

pneushiver

Langere levertijden

Dat gezegd hebbende, als je van plan bent winterbanden te monteren, wacht dan niet te lang. De levertijden voor het bestellen en monteren van banden zijn langer geworden sinds afgelopen maandag, toen de eerste koudegolf onze regio bereikte. Sinds een week of zo krijgen de montagestations zoveel telefoontjes voor wissels of nieuwe bestellingen dat de wachttijd in sommige delen van België al is opgelopen tot 2 of 3 weken. Wacht dus niet te lang.

Vergeet niet dat winterbanden worden aanbevolen voor gebruik bij temperaturen onder 7°C, de drempel waarbij het rubber van winterbanden effectiever is, in tegenstelling tot dat van een zomerband, dat harder wordt en slechtere rem- en wegliggingseigenschappen heeft. Bovendien zal de opwarming van de aarde niet worden gekenmerkt door een warme winter, maar eerder door natuurrampen en bijvoorbeeld pieken van extreme kou.

Een alternatief zou kunnen zijn om te kiezen voor 4-seizoenenbanden, waarmee automobilisten kunnen voorkomen dat ze hun banden moeten vervangen, wat tussen de €65 en €80 kan kosten, afhankelijk van het montagestation. Men moet wel in gedachten houden dat 4-seizoenenbanden een tussenoplossing zijn en daarom minder goed presteren in extreme omstandigheden dan hun tegenhangers in de winter (bij zeer koud weer) of de zomer (bij zeer warm weer). Slechts enkele fabrikanten hebben vierseizoenenbanden ontwikkeld die worden gepresenteerd als “compromisloos” op het gebied van wegligging of kilometrage.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon