Dream Cars

Ford Mustang: onze 5 favoriete versies aller tijden

De Ford Mustang werd in 1964 geïntroduceerd en bracht een ware revolutie teweeg in de Amerikaanse auto-industrie. Het was niet alleen een sportief maar ook een betaalbaar model, dat bovendien op smaak van de klant kon worden gebracht. De Mustang groeide, zoals we allemaal weten, uit tot een icoon. Bepaalde versies zullen we dan ook nooit meer vergeten, zoals deze 5 favorieten.

Geschreven door Maxime Hérion | 23/10/2021

Mustang Fastback 1968 “Bullitt”

Bullit Mustang

Bullitt, een film van Peter Yates die in 1968 in de zalen liep, vertelt het verhaal van Frank Bullitt, een onomkoopbare politieagent. De hoofdrol wordt vertolkt door wijlen Steve McQueen, ook wel “The King of Cool” genoemd, die in 1980 overleed aan de gevolgen van kanker.

Advertentie

Steve McQueen Bullit

De meest legendarische scène van de actieprent is de ongeveer tien minuten durende achtervolging in de straten van San Francisco. Daarin zit McQueen met een gehuurde Mustang Fastback GT390 een Dodge Charger R/T op de hielen. Heerlijke cinema! Lees ook: Onze top 5 van de beste autofilms aller tijden

Mustang Shelby GT500 1967 “Eleanor”

Eleanor

In Gone in 60 Seconds (2000) speelt Nicolas Cage een ex-autodief die een laatste grote klus moet uitvoeren om zijn jongere broer van een gewisse dood te redden. De laatste wagen die zijn personage Randall Raines moet stelen en afleveren, is een muisgrijze Shelby Mustang GT500 met het koosnaampje Eleanor.

Eleanor GT500

De heerlijke coupé was gezegend met een dubbele zwarte striping, een 400 pk sterke 5,8 liter V8 onder de motorkap en zelfs met een lachgasinstallatie om “in geval van nood” net dat beetje extra te kunnen bieden. Hij werd in een mum van tijd wereldberoemd en misschien zelfs beroemder dan de film zelf, die overigens een remake was van de gelijknamige actiefilm van 1974.

Voor de opnames werden zeven exemplaren gebouwd, en anno 2021 valt het aantal nagebouwde Eleanors niet meer te tellen. Sterker nog: hij – of eerder ‘zij’ – wordt tegenwoordig onder licentie in elkaar gezet.

Shelby Mustang GT350 (1965)

Shelby GT 350

Toen voormalig racepiloot en tuner Carroll Shelby, de bezieler van de beruchte Cobra, zich over de Ford Mustang boog, was het resultaat geen ‘pony car’ maar een ‘muscle car’ die 310 pk ontwikkelde (bijzonder veel in de jaren ’60) en beter dan ooit baan hield dankzij zijn aangepaste ophanging. Officieel heette deze versie de Shelby Mustang G.T. 350.

Geen spek voor ieders bek (lees: budget)? Dat klopt, maar weet dat je dit model gewoon kon huren voor een weekend bij het autoverhuurbedrijf Hertz.

Mustang Mach 1 (1971)

Ford Mustang Mach 1 1971

De Mustang Mach 1, verwijzend naar de snelheid van het geluid, was in de jaren ’70 een echte supersportwagen. Klanten konden dit model met tal van opties bestellen, waaronder een Drag Pack voor de 7 liter (!) Cobra Jet V8. Dat pakket bevatte onder meer gesmede zuigers en een Holley-carburateur. Het eindresultaat was het fabelachtige vermogen van 370 pk… op de achterwielen. Yes, sir!

Shelby Mustang GT500 (2020)

GT500

Van de meest recente editie van de Mustang GT500, die één van onze Gocar.be-journalisten onlangs met veel plezier heeft getest, is de oplage beperkt tot 5.000 stuks.

Shelby Mustang GT500 interieur

Voor de aandrijving zorgt een 5,2 liter V8 uitgerust met een supercharger, goed voor een maximumvermogen en -koppel van – hou je vast – 760 pk en 847 Nm. Daarmee trek je stenen uit de grond en worden banden in een kwestie van minuten omgezet in rook. Helaas heeft Ford besloten om deze versie niet naar Europa te brengen. – foto’s GT500: Dennis Noten

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook