Ongevallen zonder verzekering stegen met 14% in 2022

Het autoverkeer is na de gezondheidscrisis weer gestegen en daarmee is ook het aantal ongevallen weer toegenomen. Verrassend is echter de aanzienlijke stijging van het aantal ongevallen zonder verzekering. Een primeur sinds 2014 die waarschijnlijk veel zegt over de financiële situatie van de burgers…

Gepubliceerd op 5 februari 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Ongevallen zonder verzekering stegen met 14% in 2022

Na bijna drie jaar gezondheidscrisis die leidde tot gedragsveranderingen (waaronder structureel telewerken), is het autoverkeer weer drukker en bijna teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis. Meer verkeer betekent natuurlijk ook meer risico’s en dus meer ongevallen.

Het meest verrassende is dat het aantal ongevallen zonder verzekering bij een van de twee bestuurders met +14,7% is gestegen, volgens het Gemeenschappelijk Garantiefonds, de organisatie die gebruikers compenseert wanneer de tegenpartij niet verzekerd is. In 2022 bedroeg het aantal in gebreke gebleven vorderingen in België 5.955, een niveau dat zeker lager ligt dan in 2019 (7.140 gevallen), maar aanzienlijk hoger is dan vorig jaar, wat een primeur is sinds 2014. De organisatie wijst er ook op dat ook het aantal vluchtmisdrijven is toegenomen, van 616 in 2021 naar 656 in 2022 (+6,59%).

Niet alleen in België

Dit fenomeen van een groei van onverzekerd rijden is niet alleen waarneembaar in België, maar ook in het buitenland. En ook hier is het duidelijk dat het aantal ongevallen zonder verzekering toeneemt, al is deze situatie ook te verklaren door het feit dat de Belgen de voorbije twee jaar meer met hun wagen op vakantie zijn gegaan. Wel werd verwacht dat 2022 in dit opzicht een beter jaar zou worden dan 2021. Maar dat is niet het geval: vorig jaar werden 1.460 gevallen gemeld, een stijging van 37% ten opzichte van 2021 (1.063 gevallen).

accident-02

Advertentie – lees hieronder verder

Rijden zonder verzekering stelt de bestuurder bloot aan rechtszaken en aanzienlijke kosten. Want men moet niet vergeten dat een ongeval met letsel volgens VIAS gemiddeld 18.000 euro kost. De politie heeft ook het recht om beslag te leggen op het voertuig en de sleepkosten zijn uiteraard voor de overtreder die na een verschijning voor de rechtbank een boete van tussen de 800 en 8.000 euro zal moeten betalen. De rechter kan ook het rijbewijs afnemen. Het is dus geen lachertje.

Deze situatie is echter moeilijk. Sinds enkele maanden treft de energie- en inflatiecrisis de gezinnen hard en zeker iedereen die een auto bezit. Nu de kosten van het levensonderhoud stijgen, kunnen we dus veronderstellen dat sommigen hun autoverzekering (die ook steeds duurder wordt) niet meer kunnen betalen terwijl ze naar hun werk moeten blijven rijden. Er moet dus een fundamentele bezinning komen over de koopkracht en misschien over de mobiliteitsregelingen die kunnen worden gevonden. Want tot nu toe heeft het openbaar vervoer zich nooit als een waardig alternatief getoond.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Wat er mis liep bij Northvolt

Het Zweedse bedrijf Northvolt zou de eerste grote Europese fabrikant van batterijen voor elektrische auto’s worden. Vandaag zijn ze failliet. Wat liep er mis?

Tot 10:30 4 min Hans Dierckx
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.