Dringend gezocht: 7 miljoen laadpalen

In het transitieplan naar elektrisch rijden wil de Europese Unie tegen 2030 maar liefst 30 miljoen elektrische auto’s op de wegen krijgen, die allemaal van stroom moeten worden voorzien. Om dat te realiseren zouden vanaf nu elke dag 2.000 nieuwe laadpalen geïnstalleerd moeten worden. Is dat haalbaar?

Gepubliceerd op 23 november 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Dringend gezocht: 7 miljoen laadpalen

De Europese Unie heeft beslist dat er vanaf 2035 nog enkel elektrische auto’s verkocht mogen worden in de lidstaten. Dit kadert in het klimaatplan om van ons continent tegen 2050 een CO2-neutrale regio te maken. Die deadline nadert intussen duizelingwekkend snel, zodat het echt tijd is om over de praktische maatregelen na te denken. Zoals de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s die helemaal nog niet op punt staat. En nochtans is dat een cruciaal punt om alle Europeanen binnenkort elektrisch te laten rijden.

two-charging-electric-cars-charge-station-city

Reusachtige vloot EV’s 

Als we de huidige situatie bekijken, is er duidelijk nog veel werk aan de winkel. Het Europese omschakelingsplan naar elektrisch rijden voorziet dat er tegen 2030 dertig miljoen elektrische auto’s op onze wegen zullen rijden. Dat realiseren wordt een eerste uitdaging, als je weet dat vandaag nog slechts één op tien nieuwe auto’s volledig elektrisch is. De consument aarzelt nu nog omwille van de hoge aankoopprijs, het beperkte rijbereik en de schaarse laadpunten.

Wat dat laatste punt betreft, zouden er 7 miljoen laadpalen in Europa nodig zijn om die vloot van 30 miljoen EV’s vlot van stroom te voorzien. Momenteel hebben we er ongeveer … 350.000. Bovendien zijn die vooral geconcentreerd in enkele landen: Noorwegen, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Om het netwerk van laadpalen tegen 2030 voldoende uit te breiden, zouden er dus vanaf nu dagelijks 2.000 (!) laadpalen bij moeten komen. Gaat dat lukken? Daar bestaan twijfels over…

Advertentie – lees hieronder verder

electric-car-power-charging

Ook meer groene stroom nodig

Maar goed, laten we er even van uitgaan dat het wel lukt om tegen 2030 7 miljoen laadpalen op het Europese grondgebied te plaatsen. Dan staat er Europa nog een grote uitdaging te wachten om al deze laadpunten van stroom te voorzien. En dan uiteraard liefst groene stroom, die op duurzame manier (zon, wind, …) is opgewekt, anders heeft de hele energietransitie natuurlijk geen zin. Om deze laadpalen te voeden zou er nood zijn aan 150 GW extra jaarlijkse productiecapaciteit. Wat betekent dat de huidige stroomproductie binnen Europa met ongeveer 25 procent moet toenemen om die 30 miljoen EV’s aan het bollen te houden.

Gaat dat lukken? De Europese Unie gelooft er nog steeds in en stelt dat grote uitdagingen altijd aan de basis liggen van het verrichten van wonderen. Wie gelooft er nog in sprookjes?

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Dit is hoe Mercedes Tesla en de Chinese merken gaat passeren

Net zoals de andere merken heeft Mercedes het niet onder de markt. De crashende verkoop in China en de achterblijvende populariteit van de elektrische vloot maakt barsten in het Duitse huis van vertrouwen, dat traditioneel hard inzet op technologie om zich van zijn concurrenten te onderscheiden. Maar met de nieuwe CLA vecht het merk terug.

Deze week 3 min Piet Andries
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.