Elektrisch

Tesla krijgt 9 miljard dollar cadeau van andere automerken

Tesla heeft zich de jongste jaren ontpopt tot een stevige concurrent voor de gevestigde automerken. Zo’n concurrent geef je beter geen cadeaus. Toch heeft Elon Musk sinds 2009 bijna 9 miljard dollar verdiend aan andere automerken. En daar hoefde hij weinig voor te doen.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 16 feb. 2024 | Leestijd: 3 min

Dat Tesla alleen 100 procent elektrische modellen bouwt, maakt het merk kwetsbaar maar vormt tegelijk een gigantisch voordeel. Tesla heeft vandaag een voorsprong op veel andere automerken die achterlopen in de elektrificatie. Het Amerikaanse merk profiteert van die positie. Meer nog, het verdient er veel geld mee. Volgens persbureau Bloomberg kreeg Tesla in 2023 een bonus van 1,79 miljard dollar van andere automerken (1,67 miljard euro), of circa 10 procent van de brutowinst.

Handel in uitstootrechten

Dat komt uiteraard niet omdat ze Elon Musk zo sympathiek vinden, maar heeft alles te maken met CO2-uitstootrechten. De overheden van de Europese Unie, China en de Amerikaanse staat Californië dwingen automerken om met hun vloot een bepaalde uitstoot te realiseren. Slagen de merken daar niet in, dan moeten ze forse boetes betalen. Maar er is een alternatief: uitstootrechten kopen van merken die beter scoren dan de vooropgestelde doelen. Zoals Tesla, dat met zijn elektrische wagens (plaatselijk) geen CO2 uitstoot en dus alle uitstootrechten kan verkopen aan de slechtere leerlingen van de klas.

Advertentie – lees hieronder verder

Tesla

Bloomberg becijferde dat Tesla hiermee sinds 2009 al bijna 9 miljard dollar (zo’n 8,4 miljard euro) heeft binnengehaald. Op die manier heeft de concurrentie feitelijk twee gigafactory’s van Tesla gefinancierd. De Volkswagen-groep, General Motors, Jaguar Land Rover, Honda en Stellantis hebben al uitstootrechten moeten kopen om hun doelen te halen. Uiteraard zijn deze autobouwers daar niet blij om, maar het is goedkoper dan boetes betalen en zo kunnen ze toch meer auto’s met verbrandingsmotoren blijven verkopen.

Tijdelijke inkomsten

Voor Tesla is het een mooie extra inkomstenbron, die echter niet eeuwig blijft duren. “We gaan er niet van uit dat de uitstootrechten significant zullen bijdragen aan de toekomst”, zei toenmalig financieel directeur Zach Kirkhorn in 2020. “Het gaat nog enige tijd verder, maar uiteindelijk zal deze inkomstenstroom van uitstootrechten afnemen.” Voorlopig is dat nog niet gebeurd. Een mooi zakcentje voor Elon Musk dus, in afwachting dat de andere merken ook helemaal elektrificeren.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon