Elektrisch

Tesla lanceert nieuwe generatie Superchargers

Niet alleen elektrische auto’s evolueren snel, ook de laadinfrastructuur wordt voortdurend aangepast. Zo opende Tesla zopas in Nederland een nieuw laadstation met de snellere V4 Superchargers.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 21 mrt. 2023 | Leestijd: 3 min

Een heikel punt in de doorbraak van de elektrische auto is de uitbouw van een omvangrijk netwerk van snelle laadpalen. Op dat vlak is er nog heel wat werk aan de winkel. Naar verwachting zullen er in Europa tegen 2035 meer dan 130 miljoen elektrische voertuigen rondrijden in Europa, die zo’n 65 miljoen laadpunten nodig hebben. Het grootste daarvan zal residentieel zijn, maar er zijn ook minstens 9 miljoen publieke laadpalen nodig om iedereen altijd en overal elektrisch mobiel te houden. Weet dat er momenteel nog maar ongeveer 400.000 publieke laadpunten geïnstalleerd zijn…

V4 supercharger

Advertentie – lees hieronder verder

Tesla innoveert

Tesla is steeds een voortrekker geweest. Zowel wat de voertuigen betreft als voor de laadinfrastructuur van ‘Superchargers’ die intussen ook beschikbaar zijn voor wie met een EV van een ander merk rijdt. Intussen rolt Tesla de vierde generatie uit. Het eerste laadpark met deze ‘V4 Superchargers’ werd zopas in het Nederlandse Harderwijk geopend. Deze nieuwe laadpunten herken je meteen aan het strakkere witte design, zonder opening, het feit dat ze hoger (1,9m) zijn en aan de langere laadkabel met een CCS-aansluiting. Die moet het laden makkelijker maken voor EV’s van andere merken, die vaak een laadpoort aan de rechterkant hebben, terwijl die bij Tesla links staat.

Tesla Model Y

Sneller laden voor iedereen

Tesla deelde mee dat de V4 Superchargers sneller kunnen laden, maar gaf nog geen specifieke gegevens vrij. Er is wel al bekend dat ze een 1.000 volt-architectuur ondersteunen met wellicht een laadvermogen van 350 kW, terwijl de huidige V3 maximaal 250 kW levert. Ook zou de stroomsterkte voortaan 651 Ampère bedragen in plaats van de huidige 425 A, waardoor een grotere en langere piek mogelijk is en het laden dus sneller gebeurt.

Verder lijken de parkeerplaatsen (althans in Harderwijk) iets ruimer, wat handiger is voor wagens van andere merken met een laadpoort op een andere plaats (vooraan, rechts, …) dan de Tesla’s. Nu is het uitkijken naar de eerste V4 Superchargers in België.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon