Elektrisch

Vlaming vliegt op thuisbatterij

Door de afschaffing van de terugdraaiende elektriciteitsmeter boomt de thuisbatterij in Vlaanderen. Dit jaar werden al meer dan 11.0000 exemplaren geïnstalleerd en het einde is nog niet in zicht.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 9 nov. 2021 | Leestijd: 3 min

Met de afschaffing van de terugdraaiende elektriciteitsmeter in Vlaanderen, zagen heel wat mensen met zonnepanelen op hun huis hun besparingsplannen op energievlak volledig in duigen vallen. Door de installatie van de digitale elektriciteitsmeter zou hun energierekening immers onverwacht fors te hoogte ingaan, omdat hun energieoverschotten voortaan aangerekend worden. Dat zorgde in veel gezinnen voor een flinke financiële kater.

batterie domestique

Advertentie – lees hieronder verder

Toch is er een oplossing: de thuisbatterij. Die kan als buffer dienen om de overtollige duurzame én goedkope elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen op te slaan, zodat ze later weer kan worden aangewend als er behoefte aan is. Bijvoorbeeld om de elektrische auto op te laden of de wasmachine te laten draaien na een zonnige dag.

Dat plan zien blijkbaar heel veel eigenaars van zonnepanelen zitten, want dit jaar werden al ruim 30 keer meer thuisbatterijen geïnstalleerd dan in 2020: meer dan 11.000 tegenover 337 stuks een jaar eerder, volgens de cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Terugverdiend na 8,5 jaar

Uiteraard hangt aan dit scenario een prijskaartje vast dat je als gebruiker nog eens extra moet ophoesten. Zo kost een thuisbatterij minstens 5.000 euro, plaatsing en btw inbegrepen. Maar volgens de sector is die investering interessant omdat je ze op termijn zeker terugverdient via de lagere energiefactuur.

batterie domestique

In een voorbeeld van Engie kost de plaatsing van zonnepanelen en een thuisbatterij 9.225 euro. Dankzij de premies van 2.725 euro van de Vlaamse overheid moet je daarvan nog 6.500 euro zelf bekostigen. Normaal levert deze installatie je een besparing van minstens 270 euro per jaar op het elektriciteitsverbruik op. Voor een gemiddeld gezin met twee kinderen dat jaarlijks 4.500 kWh verbruikt is die investering dus na 8,5 jaar terugverdiend.

Het blijft natuurlijk een hele smak geld, maar met de elektrificatie van het vervoer en de huishoudelijke verwarming in het vooruitzicht lijkt dit toch een interessant plan dat de gebruikers op middellange termijn meer energiezekerheid geeft en tevens een mooie besparing oplevert, zeker met de stijgende elektriciteitsprijzen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon