Automarkt

Vlaming stelt aankoop nieuwe auto uit

Volgens de VAB-Mobiliteitsbarometer stelt de helft van de Vlamingen zijn plannen om een nieuwe auto te kopen uit. Vooral de onzekerheid over het kiezen van de juiste aandrijfvorm speelt hierbij een rol. Dat drijft ook heel wat consumenten naar de occasiemarkt.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 31 jan. 2022 | Leestijd: 3 min

De energietransitie zorgt voor heel wat veranderingen en onzekerheid op de automarkt. De opgang van de elektrische auto is niet meer te stuiten. Maar veel consumenten die voor de aankoop van een nieuwe wagen staan, weten niet goed welke auto ze moeten kiezen: benzine, hybride of 100% elektrisch.

Eén ding is zeker: de diesel heeft afgedaan. Terwijl enkele jaren geleden de zelfontbrander nog goed was voor meer dan de helft van de nieuw verkochte wagens, is dat aandeel nu gezakt tot amper 5% volgens de VAB-Mobiliteitsbarometer, die peilt naar welke nieuwe wagen de Belgische consument momenteel wil kopen.

Advertentie – lees hieronder verder

Tegelijk wordt de doorbraak van de geëlektrificeerde modellen duidelijk, waarvoor al 39% van de kopers van een nieuwe auto kiezen: 19% volledig elektrisch, 13% zelfopladende hybride en 7% plug-inhybride. De benzineversies zijn nog steeds goed voor 27% van de verkopen.

Veilige keuze voor occasie

Les Flamands reportent l'achat d'une nouvelle voiture

Deze VAB-Mobiliteitsbarometer onthult ook dat veel mensen op dit moment hun aankoop van een nieuwe auto uitstellen. Er worden daarvoor drie belangrijke redenen aangegeven: 46% zegt niet te weten welke aandrijfvorm te kiezen; 30% gebruikte z’n huidige wagen minder door de coronacrisis en denkt er langer mee te kunnen rijden; voor 6% zijn de langere wachttijden voor een nieuwe wagen door het chiptekort een struikelblok.

Deze laatste factor is zelfs nog belangrijker bij de jongere bestuurders: in de groep van 18- tot 24-jarigen is dat voor 18% een hinderpaal.

Veel kopers die hun aankoop van een nieuwe auto nu uitstellen vanwege de onzekerheid over de richting die de automarkt zal uitgaan, wenden zich tot de tweedehandsmarkt als tijdelijke oplossing. Daar wordt wel nog vaker voor een klassieke aandrijfvorm gekozen: 32% opteert voor een benzinewagen en 18% voor een diesel, terwijl amper 4% van de kopers voor een 100% elektrische auto kiezen. Eigenlijk een verstandige keuze, want wie nu een recente tweedehandswagen koopt, kan daar nog zeker 5 à 6 jaar mee verder rijden.

VAB verwacht dat eens duidelijk is welke aandrijfvorm dominant wordt, veel van de tweedehandskopers weer zullen overstappen naar de markt van nieuwe wagens.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie