Land Rover krijgt Chinese “concurrent” op de knieën

Terugblik naar 2016. Nadat het Chinese automerk Landwind de nieuwe X7 lanceert, blijkt dat een regelrechte kloon van de Range Rover Evoque te zijn en da’s natuurlijk niet naar de zin van Land Rover. Die constructeur besluit prompt om Landwind voor de (Chinese!) rechtbank te dagen. Met succes…

Land Rover krijgt Chinese “concurrent” op de knieën

De actie van Land Rover was best gedurfd. De Chinezen bouwen al heel lang kopies van bekende Europese modellen maar tot nu toe was er geen enkel van die merken die juridische stappen heeft ondernomen. China is nu eenmaal een grote afzetmarkt die je niet zomaar tegen de borst wil stoten.

De rechtbank van Chaoyang, gelegen in Peking, heeft de klacht van de Britten in acht genomen en besloten dat de X7 van Landwind te veel lijkt op de Range Rover Evoque, een compacte SUV populair is in onze contreien. Er werd gewag gemaakt van 5 kenmerken die overeenkomen, voldoende om “klanten te misleiden”.

De Jiangling Motor Corporation, eigenaar van Landwind, moet nu noodgedwongen de productie van de X7 stopzetten. Een goede zaak is dit, en hopelijk zullen Chinese autobouwers voortaan twee keer nadenken als ze zich willen laten “inspireren” door een auto van bij ons.

Aanrijding tussen Range Rover Evoque en zijn Chinese kopie