Wanneer is de aankoop van een tweedehandswagen geldig?

Vanaf welk ogenblik mag je jezelf de nieuwe eigenaar van een tweedehandse auto noemen? Na een mondeling akkoord, een bevestiging via e-mail, een overschrijving, een handtekening? In principe hoef je jezelf deze vraag niet te stellen als geen enkele partij zich terugtrekt of wanneer er geen onregelmatigheden optreden…

Wanneer is de aankoop van een tweedehandswagen geldig?

Wettelijk gezien wordt de verkoop als echt beschouwd op het moment dat er een akkoord is tussen koper en verkoper. Of dat akkoord nu mondeling werd overeengekomen of per sms, e-mail of zelfs morsecode, maakt in theorie niets uit. In theorie dus, want in geval van een twist heb je zoals altijd natuurlijk best iets op papier en dan nog liefst zo gedetailleerd mogelijk.

Vermeld zeker de beide partijen met volledige naam en adres, de datum, het merk, type, chassisnummer en kilometerstand van het voertuig en uiteraard het overeengekomen bedrag. Zie er vanzelfsprekend ook op toe dat het document ondertekend wordt. Of het gaat om een professionele verkoop of tussen particulieren, heeft geen belang.

Toch is er één groot verschil tussen kopen bij een particulier of een professional. Wie in een garage aankoopt kan, op voorwaarde dat de verkoper de eerste stap heeft gezet, binnen de 14 dagen terugkomen op zijn of haar beslissing. Let wel: Dit kan niet als je ‘met voorbedachte rade’ de auto in kwestie gaat kopen. Zulke zaken bewijzen of betwisten, ligt in elk geval zeer moeilijk.

Zeker te onthouden: Zorg altijd voor een document getekend door de verkoper en de koper en waar zoveel mogelijk gegevens op staan. Vermeld ook zoveel mogelijk van deze gegevens bij de uitvoering van een overschrijving.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!