Welke garanties gelden bij de aankoop van een tweedehandswagen?

Bij een verkoop van een auto tussen particulieren is er van een garantie geen sprake. Meestal staat in het contract het zinnetje « De auto wordt verkocht in de staat waarin deze zich bevindt » vermeld en daar blijft het bij. Zijn er gebreken, zijn die dus het probleem van de nieuwe eigenaar. Maar dat wil niet zeggen dat er in geval van verdoken schade geen rechtzaak kan worden aangespannen…

Welke garanties gelden bij de aankoop van een tweedehandswagen?

In zo’n geval moet de ontevreden verkoper over voldoende bewijzen beschikken dat het om een oneerlijke verkoop ging en zullen experts worden ingeschakeld om duidelijkheid te brengen. Of er effectief verborgen gebreken zijn, maar ook om klaarheid te scheppen of er wel degelijk sprake is van kwaad opzet bij de verkoper.

Hoe problemen vermijden? Zorg ervoor dat de auto over een (verplichte!) en volledig ingevulde Car-Pass beschikt en koop bij voorkeur bij een garage of instantie die te vertrouwen valt en die de onderhouden netjes heeft opgevolgd. Een professionele verkoper of garage is, in tegenstelling tot een particulier, bovendien verplicht een garantie van 12 maanden toe te kennen op vitale onderdelen zoals de motor en de versnellingsbak. Sommige garages bieden zelfs nog een verlengde garantie, maar die is dan wel betalend.

Nog drie gouden raden om af te sluiten als je koopt: maak bij voorkeur gebruik van het modelcontract dat Federauto aanbiedt (zo ben je zeker dat je door een bemiddelingscommissie wordt bijgestaan in geval van een geschil), wees op je hoede bij de handtekening die wordt neergepoot en controleer de duur van de garantie én waarop deze exact van toepassing is om achteraf onaangename discussies te vermijden.

Van plan om binnenkort een tweedehandsauto te kopen? Klik dan hier om het grootste zoekertjesaanbod van België te ontdekken! Je kan er niet enkel auto’s kopen maar ook gratis verkopen!

Ben je eerder geïnteresseerd in een nieuwe auto? Dan kan je op Gocar.be terecht om de ideale nieuwe stockwagen te vinden bij een verdeler in de buurt!