Wat zegt de wet?

Auto kopen tijdens het salon: Heb je achteraf bedenktijd?

Volgens de letter van de wet is het antwoord op die vraag positief, al draait het in de praktijk vaak anders uit…

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 16 jan. 2020 | Leestijd: 3 min

Januari is klassiek de tijd voor een nieuw autosalon. Wat gebeurt er als je daar in een opwelling een nieuwe auto koopt? Kan je dan later nog onder de aankoop onderuit?

De regel

Bij een aankoop op het autosalon beschik je in principe over een bedenktijd van 14 dagen. Die bedenktijd gaat in… na de levering van de auto! Weet wel dat de bedenktijd niet speelt voor de levering van ‘volgens specificaties van de consument vervaardigde goederen, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn’. Koop je een sterk gepersonaliseerde wagen dan kan de verkoper wel eens inroepen dat dit het geval is.

Advertentie – lees hieronder verder

Als je je wil bedenken, hoef je daar overigens geen reden voor op te geven. Het volstaat een aangetekende brief te sturen naar de verkoper waarin je aangeeft de koop te willen annuleren.

Niet altijd een bedenktijd

Koop je tijdens het autosalon een wagen bij een lokale dealer, dan geldt de bedenktijd niet. Hetzelfde geldt overigens als je de wagen niet koopt als consument maar bijvoorbeeld op naam van je vennootschap.

Onzeker over een lening

Weet je nog niet of de bank je wel een lening zal geven voor de aankoop, dan kan je de wagen altijd aankopen onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van zo’n krediet. De verkoper moet er dan wel mee akkoord gaan dat er in de koopovereenkomst zo’n voorwaarde wordt ingelast. Zorg er dan wel voor dat de opschortende voorwaarde duidelijk wordt geformuleerd.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon