Wat zegt de wet?

Betalen aan je ex voor de auto?

Koppels die in een echtscheidingsprocedure zitten moeten een regeling treffen voor wie in afwachting van de verdeling van de goederen de auto gebruikt. Welke spelregels gelden daarbij? Moet er voor dat gebruik een vergoeding betaald worden?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 04/11/2021

Echtscheiding door onderlinge toestemming

Als echtgenoten door onderlinge toestemming uit de echt scheiden dan zullen ze in de echtscheidingsovereenkomst een regeling treffen voor de verdeling van hun gemeenschappelijke of onverdeelde vermogensbestanddelen. Ze zullen meteen ook afspreken welke vergoeding diegene die de auto krijgt aan de andere moet betalen of welke compensatie daar tegenover staat.

Voorlopig gebruik

Is er sprake van een echtscheidingsprocedure voor de rechtbank dan zal één van de echtgenoten het gebruik en genot van de gemeenschappelijke wagen krijgen in afwachting dat die uiteindelijk bij de vereffening-verdeling bij de notaris wordt verdeeld.

Raken de echtgenoten het niet eens wie de auto voorlopig verder mag gebruiken (dat gebeurt bv. wel eens als er maar één auto is), dan is het aan de rechtbank om daarover te beslissen.  Hierbij wordt dan bv. rekening gehouden met de vraag welke echtgenoot de wagen nodig heeft om van en naar het werk te kunnen rijden.

Betalen?

spending

Wat maar al te vaak vergeten wordt, is dat de echtgenoot die het voorlopig gebruik en genot van de wagen krijgt, riskeert om daar later bij de uiteindelijke vereffening en verdeling van het huwelijksvermogensstelsel een vergoeding voor te moeten betalen. Die vergoeding kan zelfs aanzienlijk zijn en hangt af van het type wagen.

Het is dan ook geen uitzondering dat bedragen per maand worden vastgelegd van enkele honderden euro’s.  Over de jaren heen kan het om duizenden euro’s gaan. Het is dan ook belangrijk om met deze latere consequentie rekening te houden vooraleer men de vraag stelt een wagen tijdelijk te mogen gebruiken.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's