Wat zegt de wet?

Betalen voor schade aan je vervangwagen?

Als je wagen een onderhoud moet krijgen of er een herstelling aan nodig is, stelt je garagist je wel eens een vervangwagen ter beschikking. Maar wat zijn je rechten als je garagist beweert dat je schade veroorzaakte aan de wagen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 20/11/2021

Een kwestie van bewijs

Als je garagist beweert dat je schade veroorzaakte aan de vervangwagen die je gebruikte is het aan hem om dit te bewijzen. Jij kan nu eenmaal zeggen dat je de wagen terugbezorgde in de staat die deze had op het moment dat je de wagen in ontvangst nam.

Een beschrijving bij ontvangst

Maakt de garagist op het moment dat je de wagen in gebruik neemt een document op waarin de staat van het voertuig beschreven wordt (en dat hij jou laat ondertekenen), dan is het van belang alle schade die je aan het voertuig ziet (bv. een kras, een deuk, …) op dat document te laten vermelden.

Advertentie

Je garagist zal nu eenmaal dit document later allicht willen gebruiken om aan te tonen in welke toestand de wagen zich bevond op het moment dat je die in ontvangst nam.

En als je de wagen terugbrengt?

garagist

Breng je de wagen na het gebruik terug, dan zal een voorzichtige garagist meteen samen met jou opnieuw een beschrijving van het voertuig (en de schade daaraan) opmaken.  Gebeurt dat niet en beweert je garagist een aantal dagen nadien dat je schade veroorzaakte aan het voertuig, dan kan je zeggen dat die schade niet bestond op het moment dat je het voertuig terug inleverde.

Omnium

Vraag na bij je verzekeraar of de vervangwagen omnium verzekerd is en of er een vrijstelling van toepassing is.  Als de wagen geen omniumverzekering heeft, dan sta je zelf in voor eventuele stoffelijke schade die je zou veroorzaken aan de vervangwagen. Is er wel een omnium, dan riskeer je de franchise te moeten betalen bij een schadegeval.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's