Wat zegt de wet?

Camper te zwaar beladen: wat riskeer je?

Erop uittrekken met de camper of mobilhome is zeer populair. Het is een synoniem voor absolute vrijheid op vakantie. Maar vaak zijn deze voertuigen overladen. Dat is niet alleen gevaarlijk, het kan ook fikse boetes opleveren.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 7 aug. 2021 | Leestijd: 4 min

Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) bleek dat maar liefst één derde van de 800 gecontroleerde campers te zwaar was geladen. Een tendens die wellicht doorgetrokken kan worden naar de mobilhomegebruikers in andere landen, ook België.

Het geeft aan dat mobilhomegebruikers vaak lichtzinnig omspringen met het nuttig laadvermogen van hun voertuig.

Advertentie – lees hieronder verder

Mobilhome

Ter herinnering: nuttig laadvermogen = maximale toegelaten massa (MTM) – rijklare massa

Motorhomes met een MTM tot 3500 kg mag je besturen met een rijbewijs B. Is de MTM hoger dan 3500 kg, dan heb je rijbewijs C nodig.

Vaak heeft een mobilhome met een MTM tot 3500 kg maar een nuttig laadvermogen van 350 tot 400 kg, dat niet alleen de bagage maar ook de passagiers (niet de bestuurder waarvoor 75 kg wordt gerekend) omvat. Daardoor zit je al snel boven die grens en dan ben jij eigenlijk in overtreding. Veel mobilhomegebruikers nemen het hiermee niet zo nauw en dat kan ernstige consequenties hebben.

Gevaarlijk en dure boetes

Een eerste probleem is dat het overgewicht een gevaar oplevert, omdat het een invloed heeft op het rijgedrag van de camper. Een te zwaar beladen voertuig is namelijk minder stabiel en zal ook minder goed remmen. Bovendien kan dat bij een ongeval ook problemen met de verzekering en een strafrechtelijke vervolging opleveren, omdat het voertuig eigenlijk niet meer conform was.

Daarnaast is het overbeladen van een camper op zich ook strafbaar. In België bedraagt de boete daarvoor 110 tot 330 euro, maar in het buitenland kan ze oplopen tot 6.000 euro (GB)! Dat is een hele smak geld en bovendien zal je normaal gezien ook het teveel aan gewicht ter plaatse moeten achterlaten vooraleer je de reis mag verderzetten.

motorhome

Je doet er dus goed aan vooraf te verifiëren hoeveel exact het nuttig laadvermogen van jouw mobilhome bedraagt en er vervolgens strikt op toe te zien dat je geen overgewicht aan bagage laadt bij het vertrek.

Niet te veel kleren meenemen, plastic huisraad, lichte tuinstoelen, lichte sportfietsen i.p.v. elektrische fietsen, enz. kunnen een grote gewichtsbesparing opleveren. Wil je toch meer spullen meenemen, dan je opteren voor een camper met een MTM hoger dan 3500 kg, maar om dat voertuig te besturen heb je wel een rijbewijs C nodig.

BOETETARIEVEN VOOR OVERBELADING CAMPER

  • België: 110-330 €
  • Nederland: 120-470 €
  • Duitsland: 10-235 €
  • GB: 70-6000 €
  • Oostenrijk: 90-5000 €
  • Zwitserland: 85-210 €
  • Spanje: 301-4600 €
  • Denemarken: min. 30 € (proportioneel)

Bron: Reisemobil International

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon