Wat zegt de wet?

Wat moet je doen als een kruispunt vol staat?

In de ochtend- of avondspits gebeurt het maar al te vaak dat kruispunten vast staan door auto’s die het kruispunt nog oprijden, daar niet tijdig wegraken en zo het verkeer blokkeren. Maar hoe dien je je te gedragen als je zelf zo’n kruispunt wil oprijden?

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 18 feb. 2020 | Leestijd: 2 min

Het gebeurt geregeld dat chauffeurs een kruispunt nog willen oprijden terwijl het verkeer daar eigenlijk ‘vast staat’. Hierbij blokkeren zij soms de auto’s die uit de andere richting komen. Maar is dit wel toegelaten?

Wat zegt de wet?

De wegcode geeft duidelijk aan hoe een bestuurder die een kruispunt wil oprijden zich moet gedragen. Zelfs indien verkeerslichten het toelaten, mag een bestuurder volgens de wegcode een kruispunt namelijk niet oprijden wanneer het verkeer zodanig belemmerd is dat hij waarschijnlijk op het kruispunt zou moeten stoppen en aldus het dwarsverkeer zou hinderen of beletten.

Advertentie – lees hieronder verder

Op sommige plaatsen wordt trouwens een dambordmotief op de weg aangebracht om je ook op deze regel uit de wegcode te wijzen.

Hoe je te gedragen?

Voor je een kruispunt oprijdt moet je dus een inschatting maken of je het kruispunt ook tijdig kan vrijmaken om bestuurders die uit de andere richting komen niet te hinderen. Hoewel vele bestuurders dat doen is het dus niet toegelaten om toch mee aan te sluiten op een kruispunt als je dat niet tijdig kan verlaten.

Wat riskeer je?

Hou je je niet aan deze regels dan riskeer je vooreerst een boete. Je begaat nu eenmaal een verkeersovertreding. Gebeurt er op het kruispunt op dat moment een ongeval dan riskeer je ook dat je daarvoor (mee) aansprakelijk gesteld wordt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon