Wat zegt de wet?

Een kras op een huur- of vervangwagen: wie betaalt de rekening?

Je maakt gebruik van een huur- of vervangwagen. Op het moment dat je hem teruggeeft wijst de eigenaar op een kras of deuk. Riskeer je daarvoor op te draaien?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 21 jun. 2019 | Leestijd: 2 min

Je huurt een voertuig om een verhuis te doen. Of op het moment dat je wagen in de garage staat voor een onderhoud of herstelling gebruik je een vervangwagen. Hoewel je bij je weten onderweg niets meemaakte wordt er bij je terugkomst een deuk of kras vastgesteld. Draai je voor de kosten van de herstelling daarvan op?

Kijk het voertuig na

Advertentie – lees hieronder verder

Het is belangrijk dat je op het moment dat het voertuig aan jou ter beschikking wordt gesteld goed nakijkt of er daar geen deuken in zijn of serieuze krassen op staan. Is dat het geval laat dat dan door de garagist vermelden op de opgemaakte documenten. Vaak zal de garagist je overigens een document laten ondertekenen waarin staat dat je de wagen in perfecte staat ontving.

Teruggeven in dezelfde staat

De eigenaar van de wagen kan vragen dat je die teruggeeft in de toestand waarin je hem ontving. Hij moet die toestand wel kunnen bewijzen (dat zal hij vaak doen aan de hand van een door jou ondertekend document). Als er nu een kras of een deuk is terwijl je eerder verklaarde dat het voertuig in perfecte staat was, riskeer je daarvoor op te draaien.

Omniumverzekering

Het kan zijn dat de wagen omnium verzekerd is. Als dat het geval is komt deze eventueel tussen voor de kosten. Hou er rekening mee dat zo’n omniumverzekering niet verplicht is. Er kan ook nog eens een franchise van toepassing zijn.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon