Wat zegt de wet?

Hoe reageren als er een prioritair voertuig achter je rijdt?

Bepaalde prioritaire voertuigen (zoals een politiewagen, ambulance, brandweerwagen enzpvoort) zijn uitgerust zijn met zwaailichten en een sirene. Hoe moet je je gedragen als er zo’n exemplaar achter je rijdt?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 24 mei 2019 | Leestijd: 2 min

Terwijl je aan het rijden bent hoor en zie je een wagen met blauwe zwaailichten en sirenes aan naderen. Moet je dan de rijbaan vrijmaken om deze door te laten? Wat moet je precies doen?

Zwaailichten en sirenes staan aan

Advertentie – lees hieronder verder

Als de blauwe zwaailichten branden en het alarmsignaal aanstaat moet je de rijbaan onmiddellijk vrijmaken om doorgang te geven. Als het nodig is moet je daarbij vertragen of zelfs stoppen.

Rijd je achter zo’n voertuig (omdat er bijvoorbeeld een familielid in de ambulance ligt) dan krijg je geen bijzondere rechten. Je moet dan –net als elk ander voertuig- de normale verkeersregels blijven volgen.

Geen zwaailichten, geen sirenes

Staan de zwaailichten en de sirene van de politie-, zieken- of brandweerwagen niet aan, dan mag je het voertuig beschouwen als een ander gewoon voertuig. Je hoeft dan aan het voertuig geen bijzondere voorrang te geven en moet de rijbaan ook niet vrijmaken.

Alleen maar zwaailichten

Staan enkel de zwaailichten aan (en de sirene niet) dan kan je al eveneens reageren alsof het gewone voertuigen zijn. Wees in dat geval wel alert. Flikkert het voertuig bijvoorbeeld met de lichten naar je, maak dan toch dadelijk de rijbaan vrij en geef het voertuig doorgang. Doe hetzelfde als de sirene wordt aangezet.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon