Wat zegt de wet?

Kan je werkgever je laten betalen voor je bedrijfswagen als je het bedrijf verlaat?

Heel wat werknemers hebben een bedrijfswagen die ze ook privé mogen gebruiken en die ze (binnen bepaalde grenzen) ook zelf mogen kiezen. Maar kan je werkgever dan met je afspreken dat je de wagen bij je vertrek ook moet overnemen of dat je daar een vergoeding voor moet betalen?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 31/05/2021

Wat zegt de wet?

In de wet staat dat je als je arbeidsovereenkomst stopt, het bedrijfsmateriaal dat eigendom is van je werkgever aan hem in goede staat moet teruggeven. Dat geldt dus ook voor de bedrijfswagen die je ter beschikking kreeg.

De wet legt je integendeel geen enkele verplichting op om die wagen ‘over te kopen’ ook al werd die speciaal voor jou gekocht. De wet zegt al evenmin dat je een vergoeding moet betalen aan je werkgever omdat die bv. de wagen in kwestie leasede en nu aan de leasingmaatschappij allerlei vergoedingen moet betalen.

Advertentie

Andere afspraken maken?

Je werkgever kan met jou in je arbeidsovereenkomst ook geen andere afspraken maken. Hij kan dat al evenmin doen in de car policy die eventueel binnen het bedrijf van toepassing is. Staat er toch een clausule in je arbeidsovereenkomst of in de car policy die je verplicht de wagen over te nemen of daar een vergoeding voor te betalen, dan is die bepaling niet geldig. Zo oordeelde het arbeidshof in Brussel bv. al dat een clausule in de arbeidsovereenkomst die de werknemer verplicht de leaseovereenkomst voor zijn bedrijfswagen persoonlijk verder te zetten na het einde van de arbeidsovereenkomst niet geldig is.

En na het einde van de arbeidsovereenkomst?

Is je arbeidsovereenkomst beëindigd dan kan je wel met je werkgever afspreken dat je de bedrijfswagen overkoopt. Je bent daar dus helemaal niet toe verplicht maar kan het wel doen als je meent dat je er bv. een goede zaak mee doet. Maak je zo’n afspraak dan is het van belang die op een correcte manier op papier te zetten.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's